Orbán Strasbourgot idézte Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint minden hazugságnak megvan a maga ára, valakinek ki kell fizetnie a számlát, s most a magyar polgárok fizetik meg ezt az árat a megszorító intézkedések formájában. "A jövő évi költségvetés nem más, mint egy hazugság ára" - szögezte le Orbán csütörtök este Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke azon a konferencián beszélt, amelyet a Konrad Adenauer Alapítvány rendezett az Európai Parlament magyar néppárti delegációjával együttműködve az 1956-os magyar forradalom örökségéről. Orbán a mostani brüsszeli tanácskozáson megismételte azt a gondolatmenetét, amelyet két héttel ezelőtt Strasbourgban, az Európai Néppárt frakcióülésén mondott a kommunizmus örökségéről, arról, hogy ez intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a politikai hazugságokat - s megismételte azt a felszólítását is, hogy az EU ne nyújtson segítő kezet a kommunizmus erkölcsi örökségével nem szakító kormányoknak.

Orbán ugyanakkor most külön is kiemelte, hogy szerinte Közép-Európában nem a szélsőjobboldali eszmékből, vagy az ilyen típusú politikai erők újjászületéséből származik az igazi veszély, ezek ugyanis nem játszanak befolyásos szerepet. Úgy vélte, a demokráciára nézve az igazi kihívás a régi kommunista hatalomgyakorlási módszerek újjászületése, hiszen a szélsőbaloldali tradíciók évtizedekre megfertőzték a társadalmat, ami valóban súlyos örökség. S mindennek lényege Orbán szerint nem más, mint politikai és gazdasági monopóliumok létrehozásának szándéka, a hazugság, a korrupció és az erőszak alkalmazása a hatalomra jutás és a hatalom megtartása érdekében.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnöke beszédében szólt külpolitikai témákról is. Hangsúlyozta, hogy a közép-európaiak - miközben persze erős Európai Uniót akarnak - támogatják a transzatlanti partnerség, azaz az Egyesült Államokkal való szoros kapcsolatok megőrzését. Ez már csak azért is érthető, mert - mint mondta - a Szovjetunió szétrobbantására irányuló amerikai stratégia sikere nélkül a közép-európai nemzetek nem válhattak volna szabaddá. S végül úgy vélte, hogy Oroszország egy évtizednyi visszahúzódás után most ismét azt kutatja, miként tudná erősíteni befolyását a korábban általa uralt térségben, s erre az európaiaknak, valamint az Egyesült Államoknak közös stratégiával kell válaszolniuk.