Megállapodtak az új nepáli kormányról

Vágólapra másolva!
Ideiglenes kormány alakul Nepálban a maoista lázadók részvételével decemberig - jelentették be kedd éjjel a nepáli kormány illetékesei és a kommunista lázadók közötti maratoni tárgyalások után Katmanduban.
Vágólapra másolva!

"Feloszlatják a jelenlegi parlamentet és ideiglenes parlament alakul november 26-ig. December 1-jéig megalakul a maoistákat is magában foglaló ideiglenes kormány" - közölte Hridajes Tripathi kereskedelmi miniszter a 16 órán át tartó tárgyalások végeztével.

Ram Csandra Pudel, a kormányoldal másik tárgyalója szerint a hét kormánypárt és a maoisták "történelmi megállapodást" kötöttek, amelynek célja, hogy véget vessen a tíz éve tartó lázadásnak. Az 1996-ban kezdődött maoista lázadásban legkevesebb 12 500 ember vesztette életét.

Az új parlamentnek 330 képviselője lesz, amelyből 75 képviselői helyet kap a Nepáli Kongresszus Párt, 73-73-at a Nepáli Kommunista Párt, illetve a lázadók, a fennmaradó helyeket a jelenlegi kormányban részt vevő öt másik párt között osztják el.

Gianendra király jogállásáról azután döntenek, hogy megválasztják az alkotmányozó nemzetgyűlést, amely elfogadja az ország új alkotmányát - közölte Csandra Pudel.