Az osztrák elnök új választásokat sem zár ki

Vágólapra másolva!
Az osztrák köztársasági elnök határt akar szabni a kormányalakítási patthelyzetnek, és 1-2 héten belül lépni akar annak érdekében, hogy az október 1-jei parlamenti választások után megalakulhasson Ausztria új kormánya. A patthelyzetben lévő pártok egymásra mutogatnak a sikertelen kormányalakítás miatt.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Heinz Fischer

Az Ö3 osztrák rádióállomás kedden ismertette Heinz Fischer köztársasági elnök szerdán megjelenő lapnyilatkozatát, amelyben az államfő már megemlítette az új választások lehetőségét is. Fischer szerint karácsonyig még mindig van idő kormányalakításra, de nem lehet örökké várni, ha közben semmi sem történik.

A választásokon győztes osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kormánykoalíciós tárgyalásokat kezdett az egyszázalékos (2 mandátumos hátrány) különbséggel második helyre szorult Osztrák Néppárttal (ÖVP). A Wolfgang Schüssel vezette konzervatívok azonban megszakították a tárgyalásokat, miután a parlament az SPÖ kezdeményezésére vizsgálóbizottságokat állított fel az Eurofighter repülőgépek beszerzésének és az utóbbi évek bankbotrányainak a kivizsgálására. A kereszténydemokrata politikus megerősítette, hogy pártja csak akkor folytatja a koalíciós tárgyalásokat, ha a bizottságok befejezik a munkájukat.

Az ügyvezetőként továbbra is kancellárként dolgozó Schüssel szerint karácsonyig befejezhetik munkájukat a parlamenti bizottságok, majd azt követően 3 héten belül befejezhetik a koalíciós tárgyalásokat is. Ez azt jelentené, hogy januárban lenne új kormánya Ausztriának.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy a parlamenti vizsgálóbizottságok átlagosan 1 év és 8 hónap alatt fejezték be a munkájukat. A 70-es évek első felében volt olyan bizottság, amely 3 év és fél évig működött, és az is éppen repülőgép-beszerzési problémakörrel foglalkozott.

Fischer elnök lapnyilatkozatában úgy magyarázta, hogy továbbra is a két nagy párt kormánykoalícióját tartja a legjobb megoldásnak. Amennyiben azonban ez lehetetlen, és egyetlen párt sem tud egyedül kormányozni, illetve nem alakulhat három párt részvételével sem kormány, akkor lehetőségként a kisebbségi kormány megalakítása, illetve az új választások kiírása marad. Az államfő azonban arról nem szólt, hogy e két lehetőség közül melyiket részesítené előnyben.

Az SPÖ kedden is felszólította az ÖVP-t, hogy folytassák a tárgyalásokat. Michael Häupl, Bécs főpolgármestere, a szociáldemokraták vezetőségének tagja keddi bécsi sajtóértekezletén vendégséghez hasonlította az SPÖ és az ÖVP tárgyalásait. Úgy magyarázta, hogy pártja "ebédre hívta az ÖVP-t, amely el is ment oda, de megállapította, hogy nem ízlik neki az étel, ezután felállt, és távozott". Leszögezte, hogy továbbra is a néppártiakkal alakítandó nagykoalíció híve, de ha az "ÖVP nem tér vissza az asztalhoz, akkor valami mást kell kigondolni, mielőtt az étel megromlik". Szerinte "vagy mindent a meghívónak kell elfogyasztania, vagy új vendégeket kell hívnia, vagy újból főznie kell".

A néppártiak soraiból már elhangzott olyan vád, hogy az SPÖ valójában nem is akar nagykoalíciót az ÖVP-vel, mert - átmeneti időszakra - kisebbségi kormány megalakítására törekszik. A választások eredményeként az SPÖ-nek 68, az ÖVP-nek 66, a Zöldeknek (G) és az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) 21-21, míg a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártnak 7 mandátuma van a 183 fős képviselőházban, ahol legalább 92 mandátumos támogatottság kell kormánypárti többség kialakulásához.