Behatárolnák az Irán elleni szankciókat az oroszok

Vágólapra másolva!
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának bármilyen Irán elleni büntetőintézkedése időben behatárolt kell hogy legyen - mondta szombaton Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Az Európai Unió brüsszeli székhelyéről hazatért Lavrov szerint - akinek szavait az orosz hírügynökségek idézték - a szankcióknak konkrét időtartamra kell szólniuk és a rájuk vonatkozó dokumentumnak tartalmaznia kell az intézkedések beszüntetésének mechanizmusát is.
Vágólapra másolva!

"Hajlandók vagyunk Irán elleni lépéseket elfogadni, így teljességgel alaptalan bármilyen kísérlet arra, hogy minket az erre vonatkozó határozat elutasításával vádoljanak" - jelentette ki a moszkvai diplomácia első embere, aki szerint a feleknek pragmatikusan kell az ügyhöz viszonyulniuk. "Ha ahhoz az állásponthoz ragaszkodunk, hogy nem adjuk fel az elveinket, ugyanilyen reakcióra kell számítanunk a másik oldalról" - jegyezte meg, mondván: "bármilyen rendezéshez egymás irányában tett lépésekkel kell kezdeni". Az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország között vita tárgyát képező határozattervezet Iránt nukleáris programjának folytatásától hivatott elrettenteni.

Oroszország pénteken jelentős módosításokat javasolt az európaiak határozattervezetéhez képest azzal a céllal, hogy nyitva hagyja az ajtót a tárgyalások előtt. Kína támogatja az európai szöveg ilyen értelmű gyengítését, míg az Egyesült Államok nem tartja elég keménynek az európai tervezetet.

A Nagy-Britannia, Franciaország és Németország által beterjesztett szöveg minden országot arra utasítana, hogy tiltsa be az iráni nukleáris és rakétaprogramot előmozdítani képes bármilyen termék és technológia szállítását, rendeljen el utazási tilalmat, illetve fagyassza be azoknak a vállalatoknak, személyeknek és szervezeteknek a betéteit, amelyeknek, illetve akiknek közük van e programokhoz. A szankció hatálya alól mentesülne az iráni Busehrben orosz segítséggel épülő atomerőmű, a reaktorhoz szükséges nukleáris fűtőanyag azonban nem. A határozattervezet az ENSZ Iránnak nyújtandó támogatását élelmiszer-, mezőgazdasági, orvosi és humanitárius programokra korlátozná.