Elfogták a Reemtsma-örökös elrablóját

Vágólapra másolva!
Tíz évvel Jan Philip Reemtsma német dohányimpérium-örökös hamburgi elrablása után Brazíliában elfogták a túszejtés utolsó, még keresett elkövetőjét.
Vágólapra másolva!

Az 57 éves Bernd Dieter Kramer német állampolgárt csütörtökön tartóztatták le egy Rio de Janeirótól 200 kilométernyire nyugatra fekvő városkában, Santa Ritában. Kramert, akinek Németország kérte a kiadatását, pénzmosással vádolják. A hatóságok szerint az örökös elengedése fejében kapott 33 millió márkányi - a tett elkövetésekor úgy 20 millió dollárnak megfelelő összegű - váltságdíjat igyekezett törvényesen fölhalmozott vagyonként föltüntetni.

Kramer 1998-ban menekült el Németországból, s két évvel később tűnt fel Brazíliában, ahol megházasodott, s született egy lánya. Az Interpol akadt nyomára, miután tartózkodási engedélyért folyamodott.

Jan Philipp Reemtsmát 1996. március 25-én rabolták el hamburgi otthonából. Harminchárom nap fogság után nyerte vissza a szabadságát, miután kifizették érte a busás váltságdíjat. Érdekesség, hogy a túszejtést levezénylő Thomas Drach német állampolgár - akit Argentínában csíptek nyakon 2000-ben - hírek szerint a budapesti alvilágban is ismert figura volt, s az emberrablási ügy fölgöngyölítésébe a Magyarországon két ügyben is elítélt, "bombagyárosként" emlegetett - szintén német - Dietmar Clodo is besegített.

A nyilvánosságot kerülő, zárkózott Reemtsma 27 évesen 200 millió dollárért eladta apja dohányüzletében meglévő részesedését, hogy az irodalomnak hódoljon és jótékonykodjon.