Újraindítják a hatoldalú tárgyalásokat

Vágólapra másolva!
Még vasárnap útnak indul Ázsiába egy amerikai küldöttség két magas rangú külügyi tisztségviselő vezetésével, hogy előkészítse az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalások felújítását - jelentette be az Egyesült Államok külügyminisztériuma.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Kim Dzsong Il észak-koreai vezető

A két államtitkár, a politikai ügyekben illetékes Nicholas Burns, valamint a fegyverzetellenőrzési és nemzetközi biztonságpolitikai kérdésekért felelős Robert Joseph vasárnap és hétfőn Tokióban, kedden és szerdán Pekingben, csütörtökön Szöulban tárgyal majd. Pekingben előreláthatólag megbeszéléseket folytatnak orosz illetékesekkel is - mondta el Sean McCormack külügyi szóvivő csütörtökön egy washingtoni sajtótájékoztatón.

A két Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Japán részvételével 2003-ben kezdett tárgyalások 2005 szeptemberében szakadtak félbe.

George Bush elnök egy szerdai interjújában már jelezte: a térségbe küldi Burnst és Josephet, hogy megvitassák a tárgyalások felújítását célzó stratégiát, illetve megbizonyosodjanak afelől, hogy az Észak-Koreával szemben bevezetett ENSZ-szankciók nem sérülnek.

Az amerikai küldöttség megbeszéléseket folytat majd arról, "hogyan lehet megteremteni a megfelelő feltételeket, a legjobb légkört" a tárgyalásokhoz, hogy a forduló eredményes lehessen. Kiindulópontnak a 2005. szeptember 19-i közös közleményt szeretnék tekinteni - mondta a szóvivő.

"Nem akarjuk, hogy csak a tárgyalásokról szóljon, valami konkrét, pozitív eredményt szeretnénk" - tette hozzá.