Líbia lépni kíván a bolgár ápolónők ügyében

Vágólapra másolva!
Líbia rövid idő alatt meg kívánja oldani a bolgár ápolónők ügyét, akiket azzal vádolnak, hogy szándékosan fertőztek meg gyerekeket HIV-vírussal az észak-afrikai országban - közölte csütörtökön Feim Csausev bolgár külügyminiszter-helyettes, miután tárgyalt Abdel Ati Obeidivel, a líbiai külügyminisztérium helyettes vezetőjével.
Vágólapra másolva!

"Egyetértettünk abban, hogy mindkét félnél megvan a politikai szándék a probléma megoldására" - közölte Csausev. Hozzátette, hogy a palesztin orvos és az öt bolgár ápolónő november 4-i meghallgatása az utolsó lesz az ítélethirdetés előtt. "Mindkét fél a bíróság döntését várja" - tette hozzá. Mind mondta, ezután minden szükséges intézkedést megtesznek az ápolónők hazatéréséhez. Ezek a lépések az ítélettől függenek.

Előzőleg a bolgár ápolónők ügyvédje, Oszman al-Bizanti közölte, hogy a bíróság különböző ítéleteket hozhat védencei ügyében. Mint mondta, ha nem lesz több halasztás, a végső ítéletet december közepéig kihirdethetik.

Csausev, aki előző este utazott váratlanul Tripoliba, csütörtökön meglátogatta börtönükben az ápolónőket, akiket tájékoztatott a líbiai külügyminisztériumban folytatott tárgyalásairól, türelemre és bizakodásra kérve őket.

Az északi-afrikai országban 1999-ben vádolták meg az ápolónőket és egy palesztin orvost azzal, hogy Bengázi egyik kórházában 426 gyermeket szánt szándékkal HIV-vírussal fertőztek meg, és ezért 2004-ben halálra ítélték őket. A líbiai legfelsőbb bíróság azonban tavaly elrendelte a perújrafelvételt, így a vádlottak ügyében idén májustól kezdve új tárgyalás zajlik. Az orvos és a nővérek egyaránt tagadják az ellenük felhozott vádakat, és védőik szerint a bengázi gyermekkórházban tapasztalható higiéniai körülmények miatt ütötte fel a fejét a gyilkos kór, amely eddig 52 gyermek életét oltotta ki. A védelem állítása szerint a vádlottakból kínzással csikarták ki a beismerő vallomásokat.