John Kerry elviccelte a választási kampányt

Vágólapra másolva!
John Kerry szenátor, a demokraták egyik erőssége kénytelen visszavonulni az amerikai választási kampányból az iraki katonákról mondott félresikerült vicce miatt; csütörtöki elemzések szerint nem tudni, hogy a győzelemre számító Demokrata Pártnak milyen veszteséget okoz majd a botránnyá dagadt szereplés.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
John Kerry szenátor

John Kerry - aki a 2004-es elnökválasztáson Bush elnök demokrata vetélytársa volt, és akit sokan mindeddig az ellenzéki párt legesélyesebb jövőbeni elnökjelöltjei között tartottak számon - egy kaliforniai találkozón hétfőn arra szólította fel az egyetemistákat: "minél jobban használják ki a tanulmányaikat, tanuljanak jól, legyenek talpraesettek, tanuljanak meg boldogulni az életben, különben Irakban találják magukat". Kerry nemcsak bocsánatkérésre kényszerült, le kell mondania a jövő keddi félidős választásokig tervezett közszerepléseit is, félő ugyanis, hogy csak rontana a demokrata jelöltek esélyein.

Az iraki háború miatt népszerűtlen kormányzó Republikánus Párt, George Bush elnökkel az élen azonnal lecsapott a félreértelmezhető megjegyzésre: a Fehér Ház szerint Kerry megsértette az Irakban szolgáló hazafiakat. Kerry először durván visszautasította a kormány támadását, mondván, az ellene irányuló bírálat csak az elhibázott iraki politika elfedésére szolgál, és ő amúgy is az elnököt, nem a katonákat támadta.

Kerry eddig a nyugati parttól a keletiig keresztül-kasul beutazta az Egyesült Államokat, hogy a demokraták győzelmi esélyein javítson. Ezzel a félreértelmezhető viccel viszont ellenkező hatást ért el. Montanától New York államig a demokrata szenátorok sorra elhatárolódtak tőle, Hillary Clinton volt first lady is arra hívta fel, kérjen bocsánatot megjegyzéséért. Kerry kelletlenül beismerte, "hülye vicc" volt, és elnézést kért mindenkitől, akit szándék nélkül megsértett.

Robert D. Novak, az egyik legnevesebb konzervatív politikai hírelemzők egyike úgy véli, John Kerry "politikai öngyilkossága" váratlan esemény a választási hajrában. Kerry, aki szinte karnyújtásnyira volt az elnökségtől 2004-ben, ezzel a tréfájával valószínűleg el is intézte saját politikai jövőjét, lemondhat arról, hogy valaha is elnökjelöltségre áhítson.

Novak szerint Kerry megnyilvánulásának mindenekelőtt az lesz a következménye, hogy a republikánus választók nagyobb számban mennek el szavazni, kevés dolog tudja ugyanis jobban felingerelni őket, mint egy olyan vezető demokrata szenátor, aki sértegeti a katonákat, majd pimaszul elutasítja a bocsánatkérést. A kommentátor zárójelesen megjegyezte: Kerry tulajdonképpen csak azt mondta ki, amit a baloldal egy része már régóta emleget, hogy tudniillik a hadsereg elsősorban a szegény és iskolázatlan fiatalság körében végzi toborzó kampányait.