Csecsen bérügynökökkel végeztek az oszétok

Vágólapra másolva!
Szabotázsakciók végrehajtásával megbízott csecsen ügynököket öltek meg Dél-Oszétiában. A szakadár grúz tartomány hatóságai szerint az ügynököket Tbiliszi bérelte fel, hogy megzavarják a jövő hónapban esedékes függetlenségi népszavazást.
Vágólapra másolva!

Szabotázsakciók végrehajtásával megbízott csecsen "ügynököket" öltek meg a dél-oszétiai hatóságok, amelyek azt gyanítják, hogy az áldozatokat Tbiliszi bérelte fel, hogy megzavarja a szakadár grúz tartományban a jövő hónapban tartandó függetlenségi népszavazást. Korábban déloszét illetékesek arról számoltak be, hogy dél-oszétiai erők keddre virradóra "szabotázsmisszión" lévő grúz ügynököket öltek meg a hegyvidéki Kvajsza falunál.

Borisz Hohijev, a sürgősségi ügyekkel foglalkozó dél-oszét minisztérium vezetője azonban pontosította a korábbi bejelentést. "Kiderítettük, hogy a szabotőrök csecsenek voltak, és nem grúzok... Mi tudjuk, hogy a grúzok csecseneket bérelnek fel terrorakciók elkövetésére Dél-Oszétia területén" - mondta Hohijev. Az Interfax hírügynökség korábban idézte Eduard Kokojti déloszét elnököt, aki szerint az ügynökök terrortámadásokra készültek a jövő hónapban esedékes függetlenségi népszavazás előtt.

Dél-Oszétia, illetve Grúzia másik szakadár tartománya, Abházia, nemzetközi elismerés nélkül igazgatja önmagát azóta, hogy a kilencvenes évek elején vívott véres harcok árán távozásra kényszerítette a grúz erőket. Kokojti kedden dél-oszét küldöttség élén Kabard- és Balkárföldön járt. Arra kérte a nalcsiki vezetőket: ismerjék el, hogy Grúzia népirtást folytat a déloszét nép ellen, és támogassák az erről szóló parlamenti nyilatkozatot, amelyet jóváhagyás céljából már továbbítottak az orosz dumának.

A déloszét parlament által elfogadott nyilatkozat szerint Grúzia 1918-1920-ban, illetve a múlt század kilencvenes éveiben népirtást folytatott a déloszétok ellen. Kokojti szerint a nyugati szakértők állításaival ellentétben a grúz-oszét konfliktus nem Grúzia belső ügye, hanem erős ideológiai töltetű politikai-jogi konfliktus, az elmúlt 15 év eseményeinek pedig egyenes kapcsolata van a fasizmussal. "Ez állandó bizonygatása annak, hogy az egyik nemzet a másik felett áll... Népünknek nincs jövője Grúziában semmilyen szervezeti formában, és mi az orosz néppel együtt kívánjuk építeni a jövőnket" - mondta Kokojti.