Németország egy részét követeli egy dán politikus

Vágólapra másolva!
A Dán Néppárt (DVP) egy parlamenti képviselője Schleswig déli részének a visszaadására szólította fel hétfőn Németországot. Az érintett tartományban élő dán kisebbség nem veszi komolyan a populista politikus követelését.
Vágólapra másolva!

Sören Krarup ötven év óta az első ismert dán politikus, aki ilyen követeléssel áll elő. Pártja, a jobboldali populista DVP kívülről támogatja Anders Fogh Rasmussen kisebbségi konzervatív kormányát a koppenhágai törvényhozásban.

Mint Krarup a DR rádióban nyilatkozva kifejtette: "Schleswig déli része ősi dán föld. Csak remélni tudjuk, hogy a dán dél-schleswigiek ismét a dán anyaország természetes gyermekei lesznek, amidőn visszatérnek határaink közé."

Az NSZK legészakibb tartományához, Schleswig-Holsteinhez tartozó vidéken mintegy 50 ezer fős dán kisebbség él. Az egykori Schleswig hercegség északi fele az 1920. évi népszavazás eredményeként Dánia részét képezi. Előtte azonban - 1866-tól - egész Schleswig Poroszországhoz, illetve a Német Birodalomhoz tartozott. A korábbi évszázadokban a terület perszonálunióban kapcsolódott a Dán Királysághoz, de például az európai nagyhatalmak által aláírt londoni jegyzőkönyv (1852) megtiltotta Dániához csatolását.

A Dél-schleswigi Választói Szövetség (SSW), amely két mandátummal bír a schleswig-holsteini tartományi gyűlésben, elhatárolta magát Krarup szavaitól. "Számunkra ez a kérdés egyáltalán nem képezi vita tárgyát, és semminemű aktualitással nem bír. Nem vesszük komolyan" - reagált Lars Bethge a dán populista politikus kijelentésére.