Molotov-koktélt dobtak egy francia buszra

Vágólapra másolva!
Életveszélyesen megsérült egy 26 éves nő szombaton este, amikor három kamasz felgyújtott egy buszt Marseille-ben. A külvárosi zavargásoktól eddig megkímélt dél-franciaországi nagyvárosban a héten már a hetedik autóbuszt gyújtották fel.
Vágólapra másolva!

Három fiatal szombat este benzines palackot dobott egy Marseille belvárosból a külvárosok felé közlekedő autóbuszba. A buszon tíz személy tartózkodott, a gyújtogatók azonnal elmenekültek. Egy 26 éves nő testének hetven százalékán égési sérüléseket szenvedett, jelenleg a marseille-i kórház intenzív osztályán ápolják. Állapota életveszélyes. A busz további három utasa füstmérgezést szenvedett.

Jacques Chirac elnök és Dominique de Villepin miniszterelnök közleményben ítélte el a sofőrök és az utasok életét veszélyeztető támadásokat és az elmúlt napokban történt bűncselekményeket. Mindkét szöveg hangsúlyozza: a hatóságok mindent megtesznek, hogy a legrövidebb időn belül előállítsák, és a lehető legnagyobb szigorral megbüntessék a tetteseket. A kormányfő hétfőre a tömegközlekedés biztonságáról szóló tanácskozást hívott össze.

A buszégetést megelőzően a Párizs közeli Grigny Grande-Borne nevű lakótelepén több tucat fiatal kövekkel és Molotov-koktélokkal támadt rendőrökre, akik közül négyen megsérültek. A támadó fiatalokat a kivonuló rohamrendőrség szorította vissza. A rendőrség szerint a támadást feltehetően előkészítették.

A Le Journal du Dimanche című újság értesülése szerint a külvárosi zavargások egyéves évfordulóján, szombatra virradó éjszaka összesen háromszáz gépkocsit gyújtottak fel Franciaországban.