Felfüggeszthetik hivatalából az izraeli államfőt

Vágólapra másolva!
Az izraeli államfő hivatalából való felfüggesztését javasolta vasárnap a főügyész, arra az időre, amíg nyomozás folyik ellene. Móse Kacav izraeli államfőt nemi erőszakkal, szexuális zaklatással gyanúsítja a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Móse Kacav izraeli államfő hivatalból való felfüggesztését javasolta vasárnap az izraeli főügyész arra az időre, amíg nyomozás folyik ellene nemi erőszak ügyében - közölte az izraeli rádió. Menáhem Mazuz főügyész az izraeli legfelsőbb bíróság kérésére adta ki az indítványát.

A rendőrség szerint az államfő számos esetben követett el nemi erőszakot, erőszakos közösülést, szexuális zaklatást. Ezenkívül arra is van bizonyíték, hogy törvénytelen lehallgatásokat végzett, valamint hogy csalt és hivatali visszaélést követett el az elnöki kegyelmek kiadásával kapcsolatban.

A hatóságok először augusztusban kutatták át az izraeli köztársasági elnök otthonát, miután nemi erőszak gyanúja merült fel vele szemben. Azóta több alkalommal is kihallgatták, és számos dokumentumot is lefoglaltak a nyomozók. Izraeli sajtóhírek szerint az ügy alapját tíz sértett nő feljelentése képezi.

A 61 éves, ötgyermekes Kacav tagadja a vádakat, és elutasítja azt is, hogy eleget tegyen a lemondását szorgalmazók követelésének. Szerinte "vizsgálat és per nélküli lincselés" áldozata.