Feltételezett merénylőket fogtak el Marokkóban

Vágólapra másolva!
A marokkói hatóságok iszlámista csoportok tizennégy olyan tagját tartják fogva, akik külföldi fegyveresekkel együtt merényletet terveztek Marokkóban - közölték pénteken marokkói kormányzati forrásból.
Vágólapra másolva!

Nem lehet tudni, hogy a gyanúsítottakat pontosan mikor és hol fogták el, marokkói kormányzati illetékesek csak annyit árultak el, hogy pénteken a Rabat tőszomszédságában lévő Száléban kihallgatta őket az ügyükben lejáró vizsgálóbíró.

"A 14 személy gyaníthatóan egy olyan globális terrorhálózathoz tartozik, amely a Száhel-Szahara térségben működő csoportocskákkal tart kapcsolatot és összeköttetésben áll egy, az algériai-mali határon székelő szervezettel" - áll a hivatalos közleményben.

A név nélkül nyilatkozó illetékesek elmondták még, hogy a közleményben említett csoportok az algériai Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) iszlámista szervezettel kapcsolatban álló radikális sejtek. A terrorelhárításban dolgozó észak-afrikai és európai rendőrségi illetékesek korábban aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a GSPC mágnesként magához vonzhatja a térségbeli iszlámistákat, akiket fegyverrel láthat el, és biztosíthatja számukra a katonai kiképzést a Szahara ellenőrizetlen pontjain.

A GSPC szeptemberben bejelentette, csatlakozott az al-Kaida nemzetközi terroristahálózathoz, amelynek egyik vezetője, az egyiptomi Ajman az-Zavahri egy ízben fölszólította az algériai szervezetet, legyen "csont az amerikai és francia keresztesek torkában".