Az összes abortuszt betiltják Nicaraguában

Vágólapra másolva!
Kivétel nélkül tiltott lesz az abortusz Nicaraguában, még egészségügyi okokra hivatkozva sem lehet majd terhességmegszakítást végezni. Az erről szóló törvényt szinte egyhangúlag fogadta el a helyi törvényhozás. Még a baloldali ellenzék is mellette voksolt, kritikusok szerint szavazatszerzési célból: a Sandinisták vezére, Daniel Ortega jó eséllyel indul a novemberi elnökválasztáson, és a katolikus egyház hatalmas kampányt folytatott az abortusz ellen a túlnyomóan ktolikus vallású országban.
Vágólapra másolva!

A művi terhességmegszakítás minden fajtáját törvényen kívül helyezték Nicaraguában. A törvényhozás ugyanis csütörtökön egyhangúlag elfogadta azt a tervezetet, amelynek értelmében hattól harminc évig terjedő börtönbüntetéssel büntethető az a nő, aki terhességét megszakíttatja, illetve az az orvos, aki ilyen beavatkozást végez. A törvény még abban az esetben is tiltja az abortuszt, ha azzal egy állapotos asszony életét menthetnék meg - írja a brit Guardian. A törvényről való szavazást a katolikus egyház a tervezet melletti intenzív kampánya előzte meg.

Ha a szabályozást Enrique Bolanos elnök is szentesíti, azzal egy 130 éve fennálló, az abortuszt kivételes esetekben lehetővé tevő törvényt írnak felül, és Nicaragua is beáll azoknak a - főként afrikai és közel-keleti - országoknak a sorába, ahol teljesen tiltott a művi terhességmegszakítás, és szembemegy a jelenlegi latin-amerikai trenddel, ahol - például Mexikóban, Kolumbiában és Chilében - inkább lazítanának a fennálló szabályokon.

A lépést néhány politikus egyszerűen "őrültségnek" nevezte, emberi jogi és civil szervezetek pedig arra figyelmeztetnek, hogy a törvény veszélybe sodorhatja számos nő életét, és kriminalizálja a pácienseiken segíteni próbáló orvosok erőfeszítéseit. A parlamenti többség - a kormányzó konzervatív Liberális Szövetség és az ellenzéki Sandinisták - azonban egyhangúlag kiállt a szabályozás mellett azzal érvelve, hogy a kivételes esetek engedélyezése csak kiskaput biztosítana az együtt érző orvosoknak, hogy egészségügyi okokkal igazolják a beavatkozást.

A törvénytervezetet soron kívül tárgyalták, és szavaztak róla, hogy még az egy hónap múlva esedékes parlamenti választások előtt eldöntsék sorsát. Emiatt sokan szavazatszerző trükknek nyilvánították az eseményt. Ezt a feltevést erősíti az is, hogy az utóbbi hetekben intenzív kampányt folytatott a katolikus egyház, arról győzködve az embereket, hogy a választásokon az abortuszellenességet támogató jelöltekre szavazzon.

A hatmilliós népességű, 85 százalékban katolikus vallású országban a baloldal is rájött, hogy a vallásosság hangsúlyozásával sok szavazat szerezhető. A baloldali Sandinisták vezére, Daniel Ortega tavalyi esküvőjét egy püspök celebrálta, az utóbbi hónapokban megszólalásaiban előszeretettel idézte a pápát, sőt még egy misén is lefotózták. Nem véletlen tehát, hogy a 60 éves, egykori baloldali forradalmárt a feminizmus és a liberalizmus eszméinek elárulásával vádolja több egykori harcostársa. Ortega amúgy maga is támogatta az abortuszellenes törvénytervezetet. Az egykori szocialista forradalmárnak mindenesetre, úgy tűnik, kifizetődő lesz a pálfordulás: a november 5-i elnökválasztáson ő az egyik legesélyesebb befutó.

Pedig Nicaraguában az eddigi szabályozás sem volt éppen liberális. A Guardian szerint az elmúlt három évben mindössze 24 abortuszt végeztek el legálisan az országban, közöttük volt egy kilencéves lány is, aki 2004-ben nemi erőszak áldozataként esett teherbe. Becslések szerint ugyanakkor az illegális terhesség-megszakítások száma több tízezerre rúg. Közismert az is, hogy a jómódú családok Kubába küldik megesett lányaikat abortuszra.

A szülészek és nőgyógyászok pedig arra figyelmeztetnek, hogy nem lesz választási lehetőségük, ha egy vérző vaginájú nőt visznek be hozzájuk kezelésre: "Ha kezeljük, felelősségre vonhatnak, de ha nem nyúlunk hozzá, akkor is" - idézte a Guardian Efrain Torunót, a nicaraguai szülészek és nőgyógyászok társaságának elnökét.