Vágólapra másolva!
Újabb, a Dmitrij Donszkoj tengeralattjáróról indított orosz Bulava földrészközi rakéta hullott a tengerbe, letérve pályájáról egy szerdai sikertelen kísérleten. Hasonló kudarc történt szeptember 7-én is egy ugyanilyen típusú rakétával.
Vágólapra másolva!

Az atomfejrésszel is felszerelhető Bulava (Buzogány) rakéta (NATO kódjele: SS-NX-30) néhány perccel azután hullott vissza a Fehér-tengerbe, automatikusan megsemmisítve önmagát, hogy a Dmitrij Donszkoj atomhajtóműves tengeralattjáróról felbocsátották - közölte az orosz hadiflotta. Hasonló kudarc történt szeptember 7-én is egy Bulavával, amelyet ugyancsak a Fehér-tengeren lemerült Dmitrij Donszkojról indítottak egy kamcsatkai lőtér felé.

Az orosz tengeralattjárók két új osztályát is Bulavákkal akarják felszerelni a következő években. Ezért Szergej Ivanov védelmi miniszter tetteket sürgetett a múlt hónapi kudarc után, nehogy a rakétafegyver hiánya késleltesse a negyedik generációs, Borei osztályú tengeralattjárók fejlesztését.

Bulavát egyelőre csak a Dmitrij Donszkoj hordoz, amely a Typhoon (Akula - Cápa) osztályba tartozik. De az orosz dokkokban három új, Typhoon osztályú tengeralattjáró is épül (a Jurij Dolgorukij, az Alkeszandr Nyevszkij és a Vlagyimir Monomah), amelyeken ugyancsak Bulavákat kívánnak telepíteni.

Mindamellett a moszkvai Hőtechnnikai Intézet, amely a földi telepítésű modern Topol-M atomrakétákat is kifejlesztette, nem rendelkezik tapasztalatokkal a tengeralattjárón telepített rakéták készítésében.

Bár a Bulavákkal tavaly két sikeres tesztet is végrehajtottak, várhatóan csak 2008-ban állíthatják őket hadrendbe. A nyolcezer kilométeres hatótávolságú Bulavákat, amelyek hat, külön-külön vezérelhető nukleáris robbanófejrésszel láthatók el, az amerikai Trident orosz párjának szánják.