Újabb korrupciós vád az izraeli kormányfő ellen

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot rendelt el az izraeli főügyész Ehud Olmert miniszterelnök ellen, akit egy hírportál azzal vádolt meg, hogy ideiglenes pénzügyminisztersége idején, 2005-ben csúszópénzt fogadott el amerikai üzletemberektől a második legnagyobb izraeli pénzintézet, a Bank Leumi privatizációjakor - közölte kedden az izraeli igazságügyi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A News First Class hírportál úgy értesült, hogy Olmert két személyes barátjának számító üzletembernek próbált segíteni kenőpénz fejében vételi ajánlatuk kedvező elbírásában. Az állam részesedése végül 2,47 milliárd sékelért (540 millió dollárért) a Cerberus-Gabriel befektetési konzorciumhoz került, amely semmiféle kapcsolatban nem áll az említett két pályázóval.

Az igazságügyi minisztérium kedden közleményt adott ki, hangsúlyozottan "az újságírói kérdésekre válaszul", amelyben tudatta, hogy az ügyészség vizsgálja az eladással kapcsolatos dokumentumokat. "A jelenlegi szakaszban semmilyen döntés nem született, semmilyen büntetőeljárás nem indult, és a rendőrség nem kapcsolódott be" - olvasható a közleményben. A miniszterelnöki hivatal nem nyilatkozott a hírportál cikkéről.

Olmert ellen az utóbbi hónapokban több vizsgálat is kezdődött korrupció gyanúja miatt, de egyik esetben sem emeltek vádat. A vizsgálatok ingatlanszerződésekre és kinevezésekre vonatkoznak abból az időből, amikor ipari és kereskedelmi miniszter volt elődje, Ariel Saron kormányában.