Titokban újraépítik a ciszjordániai zsidó telepeket

Vágólapra másolva!
Folyamatosan bővülnek a zsidó telepek a megszállt Ciszjordániában, dacolva az építkezéseknek a nemzetközi béketervben követelt leállításával, sőt időnként az izraeli törvényekkel is - idézett egy kormány számára készült jelentést kedden a Háárec című tel-avivi újság.
Vágólapra másolva!

A baloldali irányultságú napilap szerint a megállapítás egy kétéves titkos tanulmányból származik, amely "burjánzó építkezést" talált a Jordán nyugati partján. A jelentés név nélkül megvádol néhány izraeli tisztségviselőt, hogy szándékosan töröltek adatokat a telepek adatbázisából, és ezzel elleplezték a bővítés tényleges léptékét.

Izrael vállalta, hogy befagyasztja a telepek kiszélesítését és felszámolja a telepesek engedély nélkül létesített, előretolt állomáshelyeit az útiterv néven ismert nemzetközi békekezdeményezés részeként, de az izraeliek és a palesztinok egyaránt vonakodnak végrehajtani a tervben foglaltakat, amelyet az erőszakhullám is aláaknázott.

Jóllehet Izrael arra hivatkozik, hogy joga van folytatni az építkezéseket a már meglévő telepeken belül, a Háárec szerint az építkezések gyakran túlterjeszkednek a telepek határain, időnként magánkézben lévő palesztin földekre.

A védelmi minisztérium szóvivője a Háárec cikke nyomán elismerte: valóban készült egy tanulmány a telepekről, de elhárította, hogy vitába bocsátkozzon annak tartalmáról vagy arról az állításról, hogy kormányzati alkalmazottak meghamisították az építkezésekről szóló adatbázist. "Ezt az anyagot bizalmasnak nyilvánították, mert még nem terjesztették a kormány elé. Ha eljön az ideje, az alkalmas részek napvilágra fognak kerülni" - közölte a szóvivő. Az ernyőszervezetként működő telepestanács, a JESA egyelőre nem fűzött megjegyzést a cikkhez.

A Háárec számokat nem közölt a telepek kibővítéséről. A telepek alakulását figyelő izraeli pacifista szervezet, a Békét most! azonban úgy tudja, hogy az idei év első nyolc hónapjában 952 új telepeslakásra írtak ki pályázatot, ami a tavalyi éves szinthez közelít.