Ártó szellemektől félt bennünket a világ

Vágólapra másolva!
Ausztráliától Pakisztánig, Kenyától Kanadáig, Oroszországtól az Egyesült Államokig a világ számos országában emlékeztek vagy emlékeznek meg az 1956-os forradalom 50. évfordulójáról. A forradalmat magasztaló politikusok, újságcikkek többsége a szabadság felé tett jelentős lépésként értékeli az 1956-os eseményeket. A legtöbben azonban nem a szép múltat, hanem a keserű jelent emelik ki: egyes vélemények szerint egy olyan országban, ahol még egy ilyen eseményt sem tud a társadalom egyetértésben ünnepelni, ott az 1956-ot sárba tipró erők szelleme kísért.
Vágólapra másolva!

Nehezen tud mit kezdeni 1956 emlékével és a jelenlegi magyar belpolitikai helyzettel a külvilág, legalábbis ez derül ki a forradalom 50. évfordulójára megjelent nyilatkozatokból, újságcikkekből. A reakciók alapján a külföld szemében 1956 legalább annyira aktuálpolitikai, mint történelmi kérdés.

"A magyarok nem tudnak megegyezni 1956 örökségéről, úgyhogy két ünnepség lesz" - értékeli a magyarországi helyzetet a Washington Port. Az amerikai lap kiábrándító leírása szerint hiába működött az elmúlt 16 évben demokrácia Magyarországon, ha a közélet, a sajtó és az egyházak a végletekig megosztottak politikailag, a politikai viták pedig ritkán emelkednek felül a kinek van nagyobb hangja stíluson. A lap szerint ennek eshet most áldozatául a forradalmi megemlékezés is.

A BBC külön oldalt szentel a forradalmi eseményeknek, egyúttal azonban figyelmztet, hogy a százezreket megmozgató felkelés 50. évfordulóján megint mozgolódik a magyar belpolitika. Igaz, ezúttal nem valamilyen diktatúra, hanem a hazugságait beismerő miniszterelnök állja az elégedetlenkedők ostromait. A BBC megjegyzi, hogy az ellenzék a forradalom központi megemlékezésének bojkottjával bünteti a kormányt.

A brit Guardian is amiatti félelmeit emeli ki, hogy az utóbbi időben folyamatosan támadott kormány és az ellenzék vitája keserűvé teszik az egyébként büszke ünnepet. A lap cikksorozata szerint a fő problémát az jelenti, hogy a magyar társadalomben nem él egységes kép az 1956-os eseményekről, még mindig többféle olvasata létezik a forradalomnak, a mai napig nem sikerült eldönteni, hogy ezek közül melyik a leghitelesebb.

Hasonló megközelítésben írnak 1956-ról a világ minden táján. Pakisztáni, kenyai, ausztrál lapokban tűnik fel 1956 és ezzel együtt a békétlenkedő magyar belpolitika, amely még egy ilyen horderejű erkölcsi és szellemi örökséget sem tud kellő kegyelettel ápolni. A China Post című kínai újság úgy fogalmaz: ugyan a mostani kormányellenes tüntetések más időben és más közegben történnek, mint az 1956-os forradalom, a lázadást elnyomó hatalom "szelleme mégis tovább kísért" a belpolitikai és társadalmi békétlenségben.

Paul Lendvai, Bécsben élő magyar származású publicista könyvet jelentetett meg a forradalom évfordulójára. Lendvai könyve szerint 1956 legnagyobb tanulsága abban rejlik, hogy külföldön a mai napig jobban értékelik 1956 hatásait, mint Magyarországon, holott 1956 "a maga tragédiájával és szépségével az egész magyarságé".