Kezét tördelve fegyelmezi az EU a nagy medvét

Vágólapra másolva!
Kölcsönös kiszolgáltatottság: ez az EU vesszőparipája, ha az orosz energiahordozókról van szó. Az uniós országok szerint Európának orosz gázra és olajra van szüksége, Oroszországnak viszont az európai fogyasztók nélkülözhetetlenek. A péntek esti EU-orosz csúcs előtt azonban úgy tűnik, ez csak jól hangzó frázis, amit az orosz energiaellátás bizonytalanságától és az orosz vezetés hangulatváltozásaitól rettegő uniós vezetők fújnak.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió energiaellátásának jövőjéről lesz szó első sorban azon a dél-finnországi pénteki tanácskozáson, ahol az uniós országok vezetőihez egy vacsora erejéig Vlagyimir Putyin orosz elnök is csatlakozik - írja a BBC. Putyin részvétele érthető, hiszen Oroszország elégíti ki az EU gáz- és olajigényeinek negyedét.

Az uniós vezetők számára meglehetősen kényes a tárgyalás. Egyrészt Putyin kedvében kell járniuk és különböző energetikai fejlesztések beindítását, a kapcsolatok javítását kell elérniük. Mindezt azonban úgy, hogy az EU fenntarthassa annak a látszatát is: nincs ínyére, hogy a demokratikus szabadságjogok itt-ott sérülnek Oroszországban, egyesek szerint az orosz vezetés közreműködésével.

A bírálatok központjában feltehetően Anna Politkovszkaja újságíró, Putyin egyik legfőbb kritikusának halála áll majd, az uniós vezetők a gyilkosok kézrekerítését és megbüntetését fogják kérni Putyintól, rögtön a vacsora elején. Ezen kívül, várhatóan előkerül majd a Grúziával szemben bevezetett orosz büntetőintézkedések kérdése is.

Jól mutatja azonban az uniós vezetők labilis helyzetét, hogy a BBC szerint a pénteki tanácskozás előtt az az EU legnagyobb problémája, hogy egységes hangot tudjon megütni Putyinnal szemben.

Az EU azt szeretné elérni, hogy Oroszország minden uniós tagországnak hasonlóan kedvező feltételekkel értékesítsen energiahordozókat. Matti Vanhanen finn miniszterelnök a jól ismert képletet hangoztatja: Európának az orosz nyersanyag, Oroszországnak az európai piac nélkülözhetetlen és a kapcsolatoknak a kölcsönösségen kell alapulniuk.

A Guardiannek nyilatkozó diplomaták szerint azonban a legtöbben épp amiatt aggódnak, hogy Putyin ki fogja használni az uniós tagországok megosztottságát és azt a tényt, hogy a legtöbb uniós vezető nehezen mondhat nemet egy kedvező orosz ajánlatra, még akkor is, ha ennek a közös EU-álláspont feladása az ára.

A brit lap szerint ráadásul vigyázniuk kell az uniós vezetőknek arra is, milyen hangon bírálják Putyint, mert az orosz elnök bármikor visszaüthet. Oroszország pedig már korábban is érzékeltette, hogy számára az európai piac korántsem olyan égetően fontos, mint az orosz nyersanyag az európai országok számára. Gond nélkül megtehette az orosz vezetés azt is, hogy jelezte, még nem készült fel rá, hogy részletes, egységes megállapodást kössön Európa nyersanyagokkal való ellátásáról.