Koszovó nem szavaz a szerbiai alkotmányról

Vágólapra másolva!
Határozatban ítélte el csütörtökön a koszovói parlament a szerbiai alkotmányról tartandó népszavazást. A Szerbiában tartandó referendum Koszovó területén törvénytelen, és nem lehet semmilyen jogi következménye reá nézve - áll a határozatban.
Vágólapra másolva!

A parlamenti határozat elutasítja, hogy a szerbiai törvényhozás által elfogadott alkotmánytervezet Szerbia részévé nyilvánítja Koszovót, továbbá hogy az új szerb alkotmányról október 28-29-ére kiírt referendum Koszovó területére is vonatkozik. A népszavazást Koszovó ellen irányuló "alkotmányos agressziónak" minősíti a dokumentum.

A szerb parlament szeptember végén fogadta el az új alkotmány tervezetét, amelyet népszavazáson kell jóváhagyni. Az új alaptörvény Szerbia autonóm tartományaként határozná meg Koszovót, és ebből fakadóan kimondaná azt is, hogy valamennyi állami szervnek minden lehetséges eszközzel kötelessége védelmezni Szerbia érdekeit Koszovóban, és egyetlen hivatalos intézmény sem mondhat igent a tartomány függetlenségére.

A jobbára albánok által alkotott koszovói parlament néhány képviselője olyan javaslatot is a képviselőház elé terjesztett, hogy kezdődjön parlamenti vita a tartomány jövőbeni státusáról és a függetlenségi népszavazásról. A parlament azonban nem vette napirendre a javaslatot: többen azzal hárították el a kezdeményezést, hogy nem ez a legmegfelelőbb pillanat a vitára.