Lelőtték az izraeli tizedes egyik elrablóját

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák szerdán lelőtték a Hamász palesztin mozgalom legkevesebb két fegyveresét a Gázai övezetben. Az egyik áldozat részt vett júniusban egy izraeli katona, Gilád Salit foglyul ejtésében - közölte a radikális mozgalom egyik képviselője.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Gilád Salit tizedes

Egészségügyi források és szemtanúk beszámolói szerint az izraeli hadsereg szerda hajnalban páncélosokkal és buldózerekkel benyomult a palesztin területekre Rafah térségében, ahol tűzharcba került palesztin fegyveresekkel. A két harcos, köztük Salit egyik elrablójának haláláról a Ramattan palesztin hírügynökségnek számolt be a Hamász képviselője.

Szaíd Szajjám palesztin belügyminiszter kairói látogatásán szerdán újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nem kaptak "komoly ajánlatot" az izraeli fogoly és izraeli börtönökben őrzött palesztin rabok kicseréléséről. Izrael azt akarja, hogy engedjék szabadon a tizedest, és azután fontolóra venné, hogy jó szándéka jeléül gesztust gyakorol, de ezt a megközelítést a katona őrzői korábbi tapasztalatok alapján visszautasították - mondta. Szajjám egyúttal minden arab közvetítőtől garanciákat kért a fogolycserére.

A közvetítőként fellépő Egyiptom közelinek mondta a megállapodást, és nemrégiben arra kérte a palesztin területeken kormányzó Hamászt, hogy helyezkedjen rugalmasabb álláspontra.