Végső nyughelyére szállították Juan Perónt

Vágólapra másolva!
Végső - immár harmadik - nyughelyére szállították kedden Juan Perónt, az Argentin Köztársaság háromszoros elnökét, aki máig élő legenda a dél-amerikai országban.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Evita és Juan Perón 1945. október 22-i fotója

Az 1974-ben elhunyt elnök holttestét pénteken exhumálták, és az Általános Munkásszövetség központi székházában ravatalozták fel hatvan évvel azután, hogy először megválasztották az állam élére. A holttest - mint az orvosok megállapították - jó állapotban van, leszámítva, hogy hiányoznak a kezei: valaki 1987-ben feltörte Perón sírhelyét, és levágta a kezeket. A tetteseket azóta sem sikerült megtalálni.

A ravatalnál nagy tömeg gyűlt össze, gyászszertartást és megemlékezést tartottak, majd a menet peronista indulók éneklése közepette elindult a fővárostól mintegy 40 kilométerre, San Vicente településen lévő birtokra, amely Perón és felesége, a szintén legendás Evita közös pihenőhelye volt. Lovas gránátosok kísérték az argentin lobogóval letakart koporsót, de a rend rövid időre felborult, amikor a tömeg megrohanta, hogy utoljára üdvözölje a néhai politikust.

A San Vicentében lévő, 40 hektáros birtokot múzeummá alakították, és mauzóleumot emeltek rajta a házaspár számára (noha Evita odatemetése még a család engedélyétől függ). Ez lesz Juan Perón harmadik nyughelye. Halála után az argentin elnöki rezidencián emeltek sírhelyet számára, de az 1976-os katonai puccs után Jorge Videla tábornok eltávolítatta a holttestet, amely ezután Buenos Aires Chacarita temetőjébe került, és ott volt a múlt hétig.

Juan Perónt a munkásság juttatta hatalomra először 1946-ban, azután 1951-ben újjáválasztották, 1955-ben puccsal megfosztották a hatalomtól, de hosszú száműzetés után, 1973-ban, egy évvel a halála előtt ismét elnökké választották. A peronizmus ma is Argentína vezető politikai ereje, noha a politikai vonala nehezen meghatározható. Nestor Kirchner, a jelenlegi elnök baloldali peronista, az egyik elődje, a szintén peronista Carlos Menem viszont ultraliberálisnak számított.