Egyetemi besúgásra buzdít a brit kormány

Vágólapra másolva!
A diákok szélsőségeseknek való kiszolgáltatottságára figyelmeztet, illetve az egyetemekre "meggyőző és ékesszóló" radikális szónokokat meghívó diákkörök megfigyelését javasolja egy brit kormányhivatalok között köröztetett irat. A dokumentumról a Guardian adott hírt. Van, aki az 1940-es, '50-es évek amerikai kommunistaüldözéseihez hasonlítja a diákok megfigyelését.
Vágólapra másolva!

"Ázsiai kinézetű" és muszlim diákok megfigyelésére kérik majd fel a hatóságok a nagy-britanniai egyetemek oktatóit és munkatársait. A kormányzat ugyanis úgy véli, hogy az egyetemek a "terrorista toborzás melegágyaivá" váltak. A terrorista erőszakot pártoló, illetve iszlám szélsőséges ideológiát követő diákokról a "különleges ügyosztálynak" kell majd jelenteniük az egyetemeknek - írja a Guardian, amely hozzájutott a diákok megfigyelését javasló dokumentumhoz, amelyet már egy hónapja köröztetnek a kormányhivatalok között. A brit oktatási minisztérium 18 oldalas dokumentumát még az év vége előtt eljuttatják az egyetemeknek és a felsőoktatási intézményeknek.

"Ez számomra úgy hangzik, mint a muszlim diákok jogainak legsúlyosabb megsértése, amire valaha is sor került az országban" - idézte a lap Wakkas Khant, az iszlám diákkörök szövetségének elnökét. Gemma Tumelty, a nemzeti diákszövetség elnöke szerint az intézkedés a mccarthyzmust (a második világháborút követő egyesült államokbeli kommunistaüldözés évei) idézi.

A lap szerint a dokumentumból kiderül, mit is gondolnak a hatóságok arról, mi folyik az egyetemeken. E szerint az egyetemi muszlim közösségek az utóbbi években egyre inkább átitatódtak politikával. A közösségek felszólalói, illetve röpiratai megfigyelését javasolja. Ezen kívül a terroristák tehetségfigyelő tevékenységére, illetve a diákok szélsőséges tanokkal való megfertőzésére figyelmeztet, valamint arra, hogy az "fajilag elkülönített" háttérrel rendelkező diákok sokkal könnyebben válnak a szélsőségesek eszmék rabjaivá, mint a "társadalomba jobban beágyazódott" társaik. Az irat szerint a szülővárosukban tanulók jelenthetik a kapcsolatot a szélsőségesek és saját egyetemi, illetve helyi közösségük között.

A dokumentum elismeri, hogy a felsőoktatási intézmények várhatóan aggasztónak találják majd az együttműködést a "titkosrendőrséggel", és feltehetően aggodalmakat szül diákok bizonyos csoportjainak - például a muszlimoknak - a célpontba állítása is. Ezt azzal igyekeznek elütni, hogy a "különleges ügyosztály", valójában nem a titkosrendőrség, és felelősségre vonható. Ezen kívül várhatóan az oktatók és a brit muszlim közösség körében is nyugtalanságot okoz majd az intézkedés - írja a brit lap.

"Miközben a radikalizálódás feltehetően nem széles körű, bizonyos jelek arra utalnak, hogy a felsőoktatási intézmények diákjai közreműködtek terrorizmussal kapcsolatos tevékenységekben, ami alatt diáktársaik radikalizálása is érthető... Talán a legfontosabb, hogy az egyetemek és kollégiumok termékeny táptalajt biztosítanak a diákok toborzásának" - idézi a Guardian a dokumentumot.

Az irat szerint különösen a "energikus, meggyőző és ékesszóló" szélsőséges szónokokat az egyetemekre meghívó muszlim diákközösségeket kell figyelemmel tartani, mivel ezek a szónokok könnyen elcsábíthatják a szüleiktől a generációs konfliktus miatt elidegenedett fiatalokat, egy "tisztább", iszlám alapú nézőpontot adva számos kérdésben. Az irat élő példákat is megemlít a benne felsorolt aggodalmakra. Az egyik ilyen az "ázsiai kinézetű" diákok gyanús számítógép-használata, amelyre könyvtárosok figyelmeztettek.