Csendben nyomorítja az USA-t a terrorizmus elleni harc

Vágólapra másolva!
Amerikai katonák tízezreit nyomorítja meg az afganisztáni és az iraki háború - derül ki az amerikai veteránügyi hivatal dokumentumaiból. A hivatal összesítése szerint az Afganisztánban és Irakban szolgált 560 ezer veterán több mint negyede gyűjtött be valamilyen kisebb-nagyobb fizikai vagy lelki sérülést a harcokban vagy azok következtében. Bár a hivatalos statisztika szerint összesen kevesebb mint 3000-en haltak meg a két országban 2001 óta, a jelek szerint sokkal komolyabb árat fizetett az Egyesült Államok a katonai beavatkozásért.
Vágólapra másolva!

Egy szerdán nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány szerint a korábban Afganisztánban és Irakban harcoló amerikai veteránok több mint negyede valamilyen fogyatékosságot szedett össze a fegyveres konfliktusok során. A George Washington University által vezetett National Security Archive-on (NSA) megjelent dokumentumok a veteránok nyugdíjazását intéző szervezet adatait tartalmazzák.

A dokumentumok szerint 2006 júliusáig összesen 1 324 419 katonát állított hadrendbe az Egyesült Államok Afganisztánban és Irakban. Az amerikai hivatal a két hadműveletet együtt, "Globális harc a terrorizmus ellen" (Global War on Terror - GWOT) néven emlegeti. A hadrendbe állított katonák közül 566 901 adta le idő közben a szolgálatot, közülük 152 669-en nyújtottak be olyan kérelmet rokkantnyugdíjra, amit az orvosok megalapozottnak találtak.

Az amerikai veteránügyi hivatal tájékoztatója szerint a rokkantnyugdíjra azok jogosultak, akik közvetlenül harci cselekményben vagy ahhoz kapcsolódóan szenvednek valamilyen fogyatékosságot. A sérülések többsége a tájékoztató szerint 10-40 százalékos rokkantságot jelent a veteránok esetében, a hivatalos tájékoztató szerint azonban ez elég tág keretet jelent.

Például 30 százalékos rokkantságnak számít egy látható heg a bőrön vagy valamelyik szimmetrikus szervben bekövetkező látható torzulás. Az ekcémát vagy bőrkiütéseket okozó keringési zavarokra 40 százalékos rokkantsági fokot kell megállapítania az orvosoknak. A látás kis mértékű romlása 50 százalékos rokkantságnak minősül. A dokumentumok szeirnt az 50-100 közti rokkantsági szintek az összes sérülés hetedét teszik ki. A 100 százalékosan rokkant veteránok száma maghaladja az 1500-at.

A BBC adatai szerint szeptember 15-éig 2682 amerikai katona halt meg a 2003 márciusa óta tartó iraki hadműveletekben, Afganisztánban pedig eddig 279 amerikai esett el. Az NSA által nyilvánosságra hozott dokumentumok azonban arról árulkodnak, hogy jóval pusztítóbb hatásai vannak az afganisztáni és iraki háborúnak. A harctéren megforduló katonák jelentős része szenved kisebb vagy nagyobb, de mindenképpen maradandó sérüléseket.

Az NSA által nyilvánosságra hozott dokumentumok tovább árnyalják azt a képet, amit egy szerdán közölt amerikai-iraki orvosi kutatás vázolt fel. Amerikai és iraki vizsgálatok sajátos - de több fegyveres konfliktus esetében használt és elfogadott - módszerrel becsülték meg az iraki hadműveletekben vagy azok következtében meghalt iraki civilek számát. A hivatalos iraki statisztikák szerint ez 45 ezer körül mozog, az új kutatás azonban azt állítja, hogy akár a 655 ezret is elérheti.

Bár a kutatás eredményeit többen túlzónak tartják, arra mindenképpen rámutatnak az új adatok, hogy a hivatalos statisztikák feltehetően erősen alulbecsülik a háború miatt szenvedő civilek számát. Az NSA által közölt dokumentumok pedig arról árulkodnak, hogy az Egyesült Államok is jelentős árat fizet a katonai beavatkozásért. Az NSA hónapokig harcolt a szerdán közölt dokumentumokért, mert a veteránügyi hivatal először azt állította, ilyen összesítések nincsenek.