Az USA fejére nőhetnek a vidéki hajléktalanok

Vágólapra másolva!
Dollármilliárdokat öl az amerikai kormány a nagyvárosi hajléktalanság enyhítésébe, miközben a programokból kimaradó kisebb településeken egyre súlyosabb a hajlék nélkül élők helyzete. A szakértők szerint a kisvárosokat sokkal inkább sújtják a gazdasági problémák, így a hajléktalanság elharapózása is fenyegetőbb, mégsem kapnak elég figyelmet ezek a települések.
Vágólapra másolva!

Miközben több milliárd dollárt öl az amerikai kormányzat a nagyvárosi hajléktalanság enyhítésébe, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a kisvárosokban és vidéki településeken egyre súlyosabb a hajlék nélkül élők helyzete - írja a Times. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 600 ezer hajléktalan él, 9 százalékuk már most is kisvárosokból kerül ki.

Több kisváros vezetése szerint a gazdasági problémák elsősorban a kevésbé fejlett vidékeket sújtják, így itt a probléma tovább mélyülhet. A gyárbezásárok, a mezőgazdasági ültetvények felszámolása, az emelkedő telek- és lakásárak következtében a várakozások szerint pont azokon a területeken növekszik majd leginkább a hajléktalanok száma, amelyek jelenleg nem tartoznak az állami programok által kedvezményezettek közé.

A kisebb településeken ráadásul nincsen jól szervezett ellátó- és segítőhálózat sem, a hajléktalanok csak alkalmi módon, az egyházi közösségektől, a helyi lakosoktól remélhetnek segítséget. Sok kisváros önerőből próbál enyhíteni a problémán, ez azonban a Times szerint rendkívüli kiadásokat igényel, amit sok település nem engedhet meg magának.