Az elmúlt 60 év legdurvább tbc-je fenyegeti az EU-t

Vágólapra másolva!
Már az EU területére is kezd beszivárogni az az újfajta tbc-törzs, amelyik ellenáll az ismert kezelési módszereknek - állítják egészségügyi szakemberek. A Vöröskereszt szerint az elmúlt 60 évben soha nem volt ilyen fenyegető halálos tbc-járvány kitörése, mint most.
Vágólapra másolva!

A Vöröskereszt szerint a második világháború óta nem volt olyan fenyegető a tbc-helyzet Európában, mint most. Egészségügyi szakemberek szerint a Kelet-Európában és Közép-Ázsiában terjedő, a gyógyszereknek ellenálló tbc-törzsek komolyan veszélyeztetik az EU-t is, ahol szélsőséges esetben akár halálos járvány is kialakulhat - írja a BBC.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az általában hatásos kezelési módszerekre immunis tbc-törzsek által leginkább sújtott területek mind az EU határvidékén helyezkednek el. Az Európában és Közép-Ázsiában megfigyelt évi 450 ezer tbc-s megbetegedésből idén már 70 ezret az új vírustörzs adott ki.

Markku Niskala, a Nemzetközi Vöröskereszt vezetője szerint Európának nincs vesztegetni való ideje, nem halogathatja a közbelépést, különben kicsúszik a kezéből a probléma. A helyzet komolyságát érzékelteti, hogy a Lettországban vizsgált betegek 18 százalékánál az új, ellenálló tbc-törzs legszívósabb fajtáját mutatták ki.