A mosolypolitikát kockáztatja az atommal Phenjan

Vágólapra másolva!
Szankciókkal fenyegetik a világ nagyhatalmai Észak-Koreát a hétfőn végrehajtott kísérleti atomrobbantás miatt. A külvilágtól teljesen elzárt sztálinista diktatúrának azonban nem sok vesztenivalója van: legfeljebb déli szomszédjának mosolypolitikáját és Kína jóindulatát bukhatja el. Az Észak-Koreának szánt fenyegetések így sokkal inkább szólnak a világ közvéleményének, mint a 22 millió embert elnyomás alatt tartó phenjani vezetőknek.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, nehéz lesz hatékonyan fellépni a hétfőn kísérleti atomrobbantást végrehajtó Észak-Koreával szemben. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba Phenjannal szemben, de több kormány is komoly ellenintézkedéseket ígért a provokatívnak minősített koreai robbantás után. Az Észak-Koreával szembeni keményebb fellépésnek eddig útját álló Kína is jelezte: nem feltétlenül akadályozná már Phenjan megrendszabályozását.

Kétséges ugyanakkor, hogy ilyen jellegű fenyegetésekkel el lehet-e érni bármilyen eredményt Észak-Koreánál. Phenjannak ugyanis már nincs túl sok vesztenivalója, amit jeleznek vezető hivatalnokainak nyilatkozatai is. Egy phenjani illetékes kedden például egészen egyszerűen nem volt hajlandó tudomást venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának fenyegetéséről: "Eleget veszítettünk. A szankciók soha nem jelenthetnek megoldást" - mondta.

Jellemző eset, hogy 2005 őszén, az észak-koreai atomról szóló hatoldalú tárgyalásokon úgy tűnt, sikerül áttörést elérni: a komoly élelmezési problémákkal küzdő Phenjan elképzelhetőnek nevezte, hogy feladja fegyverkezési programját, ha cserében élelmiszersegélyeket és nemzetközi biztonsági garanciákat kap a tárgyalássorozat többi tagjától. Később azonban mégis bejelentette követelését egy polgári célokra használható atomreaktor működtetésére, a hétfői robbantás pedig mutatja azt is, mennyire volt elszánt Phenjan felajánlása.

Ráadásul az Egyesült Államok által előkészített 13 pontos BT-határozat tervezete nem is tűnik túl komoly érvágásnak. A BBC szerint a javaslat többek között a luxuscikkek észak-koreai exportjának tilalmát, az országba tartó és onnan érkező teherszállítmányok átvizsgálását, az urándúsító tevékenységet szolgáló pénzügyi műveletek blokkolását szeretné elérni, illetve meggátolná, hogy Phenjan hozzáférjen olyan kifinomult technológiákhoz, amelyeket nukleáris fegyverkezésre lehet használni.

A BBC szerint egyedül a kínai diplomácia kritikái igéretesek, ha ugyanis megromlik Peking és Phenjan viszonya, akkor az észak-koreai vezetés elvesztheti utolsó olyan befolyásos támogatóját, amelyik a tárgyalóasztal mellett is komoly esélyt adna a sztálinista országnak a bizonyításra. Márpedig a kínai külügyminisztérium szóvivője a koreai robbantás után bejelentette: bár a katonai beavatkozást továbbra is ellenzik, "ez a lépés kétségkívül negatív hatással lesz Kína és Észak-Korea kapcsolataira".

A Guardian szerint ezenkívül szinte borítékolható, hogy a dél-koreai vezetés kénytelen lesz felhagyni északi szomszédjával szemben eddig folytatott "napfénypolitikájával". Bár a robbantások után Észak-Korea jelezte, hogy hajlandó visszatérni az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz, ha Washington is megfelelő lépéseket tesz, a brit lap azonban egyértelműen úgy értékelte a koreai lépést, hogy ezzel megfeneklett az évek óta nagyobb eredmények nélkül zajló tárgyalássorozat.