Kína és Japán sem tűri Phenjan fenyegetését

Vágólapra másolva!
A japán miniszterelnök és kínai vendéglátói egyetértenek abban, hogy "nem lehet eltűrni" egy észak-koreai atomrobbantási kísérletet.
Vágólapra másolva!

A kínai elnökkel tartott megbeszéléséről kiadott közleményben szintén hangsúlyozták, hogy Kínát és Japánt "mélységesen aggasztja" egy lehetséges észak-koreai nukleáris kísérlet és a Koreai-félszigeten kialakult helyzet.

Abe Sindzo japán kormányfő vasárnap pekingi sajtóértekezletén kijelentette, hogy Phenjannak minden előfeltétel nélkül vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz. Abe azt mondta, hogy Hu Csin-tao kínai államfő egyetértett vele abban, hogy a kísérlet elfogadhatatlan.

"Meg kell akadályoznunk a nukleáris Észak-Koreát." "Megegyezett a véleményünk, hogy Észak-Korea bejelentett atomkísérletét nem tűrhetjük el, mivel az nagy fenyegetés Kelet-Ázsiára és a nemzetközi közösségre nézve" - mondta a japán kormányfő.

A kommüniké szerint a felek ígéretet tettek arra, hogy közösen lépnek fel Phenjan visszatántorítására, továbbá az észak-koreai nukleáris programról folyó hatoldalú tárgyalások és az északkelet-ázsiai stabilitás előmozdítására.