Deportálásig fajult az orosz-grúz vita

Vágólapra másolva!
Begyűjtöttek 130 grúzt az orosz hatóságok, és deportálták őket Grúziába - írja a BBC. A moszkvai rendőrség állítólag listákat kér az iskoláktól a grúz vezetéknevű gyerekekről.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint deportáltak Oroszországból egy repülőgépnyi grúz állampolgárt. A kiutasítás a két ország közti diplomáciai vita legújabb fejleménye. A nézeteltérés azért robbant ki, mert Grúzia kémkedéssel vádolt meg orosz katonatiszteket.

A Reutersnek nyilatkozó grúz illetékesek információi szerint a legalább 130 deportált grúzt az orosz rendőrség gyűjtötte be a bevándorlási hivatal adatai alapján. A BBC úgy tudja, hogy a moszkvai iskolák olyan utasítást kaptak, hogy állítsanak össze listákat a grúz vezetéknevű tanulókról.

A listák összeállítására állítólag nem minden iskola kapott utasítást a rendőrségtől, sőt, az orosz belügyi szóvivő tagadta, hogy bármilyen hasonló akció lenne folyamatban. Ennek ellenére a város oktatási tanácsának vezetője bírálta a lépést.

Oroszország már korábban megszakította a szárazföldi és postai összeköttetést Grúziával, illetve megszigorította a vízumkiadást, és a grúz üzleti vállalkozásokkal szemben is korlátozásokat vezetett be.

A BBC szerint jelenleg egymillió grúz él Oroszországban.