Véget ért az éhségsztrájk Argentína börtöneiben

Vágólapra másolva!
Beleegyezett éhségsztrájk-mozgalmának befejezésébe az argentínai börtönök mintegy 14 ezer foglya, miután a hatóságok garanciát adtak a túl hosszúra nyúló vizsgálati fogságok lerövidítésére - közölték csütörtökön hivatalos források.
Vágólapra másolva!

A börtönsztrájk végét az érintett Buenos Aires tartomány igazságügyi minisztere, Eduardo di Rocco jelentette be, miután szerda este találkozott a foglyok képviselőivel az egyik legnagyobb fegyintézetben. Tárgyalásaik nyomán a tartomány legfelsőbb bírósága elfogadta a vizsgálati fogság feltételeinek felülvizsgálatát, kijelentve, hogy az előzetes letartóztatásban letöltött fogság ideje mostantól beleszámít a jogerős büntetésként kiszabott szabadságvesztésbe, mint mindenütt másutt a világon. Argentínában eddig az előzetes letartóztatásban töltött időnek csak a felét vonták le az ítélet szerint letöltendő börtönbüntetésből.

A dél-amerikai országban amúgy is rendkívül lassan születnek meg a bírósági ítéletek. A két és fél hete indult és több mint húsz fegyintézetre kiterjedő éhségsztrájk kapcsán a tartomány igazságügyi minisztere maga is elismerte: a börtöneikben lévő 25 ezer rab háromnegyed részét úgy tartják fogva, hogy ügyükben nem született még jogerős ítélet, közel 53 százalékukat pedig még bíróság elé sem állították.

Az argentin börtönökben rendszeresek a gyakran halálos áldozatokkal is járó lázadások, mindenekelőtt a rossz fogva tartási körülmények miatt, ami ellen az emberi jogi szervezetek is nemegyszer felemelték már a hangjukat.