Rakéták helyett jövőt ajánl az USA Phenjannak

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen le tervbe vett nukleáris kísérleteiről. Az USA szerint Phenjan választhat: jövőt vagy atomfegyvert szeretne.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nem fogja megengedni, hogy Észak-Koreának atomfegyvere legyen - jelentette ki Christopher Hill amerikai főtárgyaló a BBC szerint, miután Phenjan közölte, hogy újabb atomfegyver-kísérleteket tervez. Hill szerint Koreának döntenie kell, hogy jövőt vagy nukleáris fegyvereket akar, de mindkettőt nem választhatja.

Hill azt nem jelezte, hogyan akarja az Egyesült Államok útját állni a koreai atomterveknek. Az USA mellett Japán is azt szeretné elérni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa erélyes határozatban lépjen fel a koreai kísérletek ellen, azonban a vétójoggal rendelkező állandó tag, Kína önmérsékletre inti az országokat, és hatoldalú trágyalásokon rendezné Észak-Korea ügyét.

Észak-Korea kedden vetette fel, hogy atomfegyverek tesztelésébe kezd, válaszul az országgal szembeni amerikai ellenségességre, a tesztek időpontját azonban nem jelölte meg. A dél-koreai védelmiminiszter-helyettes szerint az északi kísérletek fegyverkezési versenyt gerjeszthetnek a térségben, így útját kell állni minden ilyen elképzelésnek.