Állítólag végeztek az al-Kaida iraki vezérével

Vágólapra másolva!
Meg nem nevezett iraki források szerint egy amerikai hadművelet során végeztek Abu Hamza al-Muhajirral, az al-Kaida iraki vezérével - írja a BBC. Al-Muhajir júniusban vette át az iraki ellenállás irányítását. Az amerikai hadsereg nem erősítette meg az értesülést.
Vágólapra másolva!

Alig három hónapot húzott ki az iraki al-Kaida élén Abu Hamza al-Muhajir. Az al-Arabija tévétársaság szerint al-Muhajir életét vesztette egy amerikai hadműveletben - írja a BBC. Az információ név nélkül nyilatkozó iraki forrásoktól származik, így hitelessége ellenőrizhetetlen. Al-Muhajir júniusban vette át az iraki felkelés irányítását, miután egy amerikai légicsapás végzett a több kegyetlen gyilkossággal és merényletek kitervelésével vádolt Abu Muszab az-Zarkávival.

Egy amerikai katonai szóvivő szerint valóban volt egy amerikai támadás Hadíszában, és a hadsereg valóban azt feltételezte, hogy al-Muhajir is horogra akadt, ám az eddigi DNS-vizsgálatok nem erősítették meg a feltételezést. A harcokban elesettek azonosítása tovább folyik, de az amerikai hadsereg kétli, hogy végeztek volna az al-Kaida vezetőjével.

Al-Muhajir neve arabul azt jelenti, bevándorló, a feltételezések szerint így a ködbe vesző alak nem iraki volt. Al-Muhajir a feltételezések szerint Egyiptomban született. Az-Zarkávihoz hasonlóan Afganisztánban kezdte harcos pályafutását, később pedig az iraki küzdemlekből is kivette részét, állítólag Fallúdzsa 2004 novemberi amerikai ostrománál aprította a szövetségeseket.

Az iraki ellenállók erényei között említették kinevezésekor, hogy fejből tudja a Koránt, és sosem sérül meg. Al-Muhajir állítólag mindig robbanószerekkel megpakolt, öngyilkos merénylők által használt övet viselt, hogy végezni tudjon magával, ha esetleg fülön csípik.

Bár al-Muhajirt az al-Kaida fiatal korosztályának tagjaként tartották számon, szemléletét állítólag az al-Kaida vezérének, Oszama bin Ladennek a mentora, Abdullah Azzam tanításai határozták meg. Kinevezésével így újra az al-Kaida bin Ladenhez kötődő autentikus ága került előtérbe Irakban, amely többször összetűzött az-Zarkávival véres, civileket is támadó taktikája miatt.