Négy hónapja kormányozhatatlan Csehország

Vágólapra másolva!
Négy hónapja nem sikerül zöld ágra vergődnie a cseh parlamentnek a kormányalakításban. A június elején tartott választások ugyanis tökéletesen kiegyensúlyozott parlamenti erőviszonyokat eredményeztek. Ennek nyomán aztán két hónapig küzdöttek, mire sikerült kormányt alakítani, de újabb két hónap után ez is elbukott. Mirek Topolánek jobboldali kabinetje kedden elvesztette a bizalmi szavazást. A megoldás még október végéig várathat magára.
Vágólapra másolva!

Nem kapott bizalmat kedden a cseh képviselőháztól a Mirek Topolánek vezette polgári demokratikus kisebbségi kormány. A név szerinti bizalmi szavazáson összesen 195-en voksoltak, 96-an igennel, 99-en nemmel. A kabinetet a polgári demokraták 80, a kereszténydemokraták 10 és a zöldek 6 képviselője támogatta. Az 1989-es rendszerváltás után ez az első eset, hogy egy cseh kormány nem kapott bizalmat a képviselőházban. Ez azt jelenti, hogy a hatályos törvények szerint a Topolánek-kormánynak be kell nyújtania lemondását.

A kormányfő maga nem szavazott, mert egy szociáldemokrata képviselő betegsége miatt nem vehetett részt az ülésen. A cseh parlamentben ilyen esetben az a szokás, hogy az ellentábor egyik képviselője is tartózkodik a szavazástól, vagy kivonul az ülésteremből. Rajta kívül azonban három kereszténydemokrata képviselő is elmulasztotta a voksolást. A szociáldemokraták és a kommunisták egységesen a kormány ellen szavaztak.

A kormányfő a szavazás után bejelentette, hogy várhatóan október 11-én nyújtja be lemondását, de közölte, bízik abban, hogy újra ő kap kormányalakítási megbízást az államfőtől. Ebben bízik ugyanakkor Jirí Paroubek volt szociáldemokrata kormányfő is, aki úgy véli, hogy a második kormányalakítási kísérlet őt mint a választáson második helyen végzett párt elnökét illetné meg. Hogy melyikük is lesz az új miniszterelnök, október végéig biztosan nem derül ki, Václav Klaus államfő titkára szerint ugyanis az elnök megvárja a részleges szenátusi és helyhatósági választásokat, amelyekre október 20-21-én kerül sor.

A jelenleg ázsiai körúton lévő Václav Klaus titkára már közölte, hogy az államfő elfogadja Topolánekék lemondását, de ügyvezető államfőként hivatalában maradásra kéri majd. A köztársasági elnök titkára ugyanakkor azt is közölte, hogy Klaus ezúttal aktívabb lesz a tárgyalásokon. Megfigyelők szerint Klaus azt szeretné, ha az ODS és a CSSD megegyeznének, valamiféle nagykoalíciót alakítanának, ami növelné az ő személyes esélyeit a 2008-ban sorra kerülő elnökválasztáson.

A cseh politikai válság oka a végletekig kiegyensúlyozott parlamenti erőviszonyokban rejlik: a június eleji választásokon ugyanis 100-100 képviselői helyet szerzett magának a két rivális - jobb- és baloldali - pártszövetség. A legfrissebb hírek szerint ugyanakkor ez megdőlni látszik, mert a jobboldali Libor Ambrozek, volt környezetvédelmi miniszter jelezte: bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne támogatni a baloldali Jirí Paroubeket. Kérdés, mi a helyzet azzal a két másik kereszténydemokrata képviselővel, akik Ambrozekkel együtt szándékosan távolmaradtak a szavazástól, megbontva a kiegyensúlyozott erőviszonyokat.

A cseh gazdaság eddig még nem sínylette meg a patthelyzetet. Elemzők szerint ugyanakkor egyre sürgetőbb lenne kidolgozni az egészségügy, a közkiadások és a nyugdíjrendszer reformját, hogy időben bevezethessék az eurót. A keddi bizalmi szavazás nyomán kismértékben gyengült a korona.

MTI/[origo]