Ügyvezetőként marad hivatalban a Schüssel-kormány

Vágólapra másolva!
Két nappal a néppártiak parlamenti veresége után kedden Bécsben lemondott a Wolfgang Schüssel vezette jobbközép kormány, amely azonban az államfő felhatalmazása alapján ügyvezető kabinetként továbbra is hivatalban marad.
Vágólapra másolva!

A Wolfgang Schüssel kancellár vezette kormány rövid ülés után döntött lemondásának a benyújtásáról, amelyet Heinz Fischer államfő tudomásul vett. A kancellár ezt megelőzően pártja vezetőségének az ülésén felajánlotta lemondását a választási vereség miatt, azonban a testület egyhangúlag elutasította azt. Felhatalmazták a kereszténydemokrata politikust arra, hogy ő vezesse pártja küldöttségét a koalíciós tárgyalásokon.

A 61 éves Schüssel már a választások estéjén elismerte a szociáldemokraták győzelmét, gratulált a győzteseknek, és a televízió nyilvánossága előtt jelentette be: vállalja a fő felelősséget a néppártaik kudarcáért.

A választásokat az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) nyerte, amely nem hivatalos eredmény szerint 68 mandátumot szerzett a 183 fős törvényhozásban. A Schüssel kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) másfél százalékkal lemaradva 66 mandátumot szerzett. Harmadik a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett 21 mandátummal, az Alexander Van der Bellen irányította Zöldek (G) 20, a Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) tömörülés 8 képviselői helyet szerzett.

A Schüssel-kormány az új kabinet megalakulásáig marad hivatalban. Heinz Fischer államfő csak az után bízza meg a választásokon győztes párt vezetőjét kormányalakítással, hogy a hivatalos végeredmény a jövő hét elején kialakul. Egyelőre csak annyit tudni, 400 ezer osztrák választópolgárnak volt joga arra, hogy ne a lakhelyének megfelelő választási körzetben adja le szavazatát, illetve külföldről levélben szavazhasson. Becslések szerint mintegy 280 ezren éltek is ezekkel a lehetőségekkel, szavazataik összesítése csak a jövő hétfőre várható.

Eközben az Alfred Gusenbauer vezette győztes szociáldemokraták megerősítették, hogy elsősorban a néppártiakkal kezdenek tárgyalásokat koalíciós kormány megalakításáról.