Nekiment Bushéknak Nixon megdöntője

Vágólapra másolva!
Az amerikai vezetés egyre távolabb kerül a valóságtól, a védelmi miniszter nem ismeri el iraki hibáit, a Bush kormányzat már-már működésképtelen - állítja új könyvében Bob Woodward újságíró, a '70-es évek elején kitört, Richard Nixon elnök székébe került Watergate-botrány feltárója.
Vágólapra másolva!

Újra nekiment a Fehér Háznak a Richard Nixon elnöki székébe kerülő Watergate-botrány emblematikus figurája, Bob Woodward. Az újságíró új könyvében (State of Denial - Tagadás állapota vagy Tagadás állama) elsősorban Donald Rumsfeldet pellengérezi ki, akivel már egyszer - mint a megbuktatott Nixon-kormányzat egyik tagja - már akadt dolga a '70-es évek elején.

Woodward könyve szerint az iraki vérszivattyú egyik fő felelőse a védelmi miniszter, a kialakult helyzet miatt pedig már-már a működésképtelenség határáig megosztott lett a Bush-kormányzat. Azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy elhallgatja az egyre rosszabbodó iraki helyzetet a közvélemény elől, különösen a jövő évre vonatkozó - katasztrofális kilátásokat tartalmazó - titkosszolgálati jelentéseket.

Az újságíró szerint Bush és alelnöke, Dick Cheney "egyre távolabb kerül a valóságtól", miután mindketten Henry Kissingerrel - Nixon elnök külügyminiszterével - konzultálnak, aki pedig "még mindig a vietnami háborút vívja".

A Woodward által elidegenítő, arrogáns figuraként jellemzett Rumsfeld képtelen beismerni az iraki hibákat, és két a vele készített interjú egyike alkalmával sem volt hajlandó elfogadni azt a gondolatot, hogy közvetlen felelősség terheli a számos emberéletet követelő tévedésekért. Ráadásul Woodward szerint a védelmi miniszter nem csak hogy elutasította a felkelők egyre ismétlődő támadásait firtató kérdéseket, de úgy tett, mintha nem tudna arról az idén májusi titkosszolgálati jelentésről, amelyben azt jósolják, hogy 2007-ben tovább erősödik az iraki erőszak. "Mikor volt ez? Hű, nem is tudom. Olyan sok titkosszolgálati jelentést olvasok, egy rakás van belőlük" - idézi könyvében a minisztert Woodward.

Nincsenek jó véleménnyel a katonák sem Rumsfeldről - a könyv tanúsága szerint - ugyanis rendre eredménytelennek és tétovázónak jellemzik vezetését. Az újságíró azt is állítja, hogy a minisztert Bush 2004-es újraválasztását követően le akarták váltani - például állítólag Andrew Card, a Fehér Ház személyzeti főnöke és Bush felesége is ezt szorgalmazta, mert úgy vélték, stílusa és hibái ártanak az elnöknek. Ő maga tudott a kritikákról, ám eszébe sem jutott lemondani.

Woodwardnak nem ez az első könyve a Bush-kormányzatról, ám előző írásai (a Bush-kormányzat háborúiról szóló sorozatának ez a harmadik kötete) messze nem voltak ennyire kritikusak. A Bush at War és a Plan of Attack (Bush háborúban, a Támadás terve) közül az első még erősen támogató hangnemben, a második már árnyaltabban szólt a Fehér Házról, de mindkettő tetszett az amerikai vezetésnek - írja a brit Times. A State of Denial azonban kiverte a biztosítékot. A Fehér Ház már ki is adott egy közleményt "Az öt kulcsmítosz Bob Woodward könyvében" címmel. Ebben többek között mítosznak nyilvánítják azt az állítást, miszerint Card és Laura Bush szerették volna leváltani Rumsfeldet, valamint azt, hogy Condoleezza Rice-t 2001-ben a CIA főnöke figyelmeztette egy lehetséges al-Kaida-támadásra, ám Rice "lesöpörte őket".