Pikáns üzenetek miatt izzadnak a republikánusok

Vágólapra másolva!
Egy republikánus képviselő már lemondott, de az amerikai törvényhozás egész konzervatív vezetésének inog a széke néhány pikáns elektronikus levél és egyéb üzenet miatt. A szexuális tartalmú üzeneteket Mark Foley, egy kiskorúak jogainak elszánt védelmezőjeként ismert képviselő küldte fiatalembereknek, köztük egy 16 éves tininek. A botrány rosszkor jön a republikánusoknak: hat hét múlva kongresszusi választásokat tartanak az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

Vezető amerikai politikusok követelik, hogy a hatóságok vizsgálják ki Mark Foley ügyét, aki a múlt hét pénteken mondott le kongresszusi tagságáról, miután kiderült, hogy pikáns üzenetekkel - e-mailekkel, chatprogramos üzenetekkel - traktált kongresszusi segédként dolgozó fiatalembereket.

Dennis Hastert parlamenti elnök az igazságügyi tárca vizsgálatát, a kongresszus demokratapárti frakciója pedig bűnügyi nyomozást szorgalmaz. A floridai republikánus képviselő üzeneteit most az FBI vizsgálja, a nyomozók arra kíváncsiak, hogy nincs-e bennük törvénysértő tartalom. Az üzenetekről annyit tudni, hogy némelyik nyíltan szexuális tartalmú, és a címzettek között volt olyan fiatal is, aki még nem töltötte be 16. életévét.

Az ügy különösen annak fényében kényes, hogy Foley a kongresszus eltűnt és kizsákmányolt gyermekek ügyével foglalkozó csoportjának társelnöke volt, emellett a Guardian csak úgy jellemzi, mint a "kiskorúak jogainak önjelölt kereszteslovagja", aki az elítélt szexuális bűnözők sokkal szigorúbb nyomon követését is szorgalmazta.

Foley magával ránthatja az amerikai törvényhozás republikánus vezetését is, akikről kiderült, hogy már régóta tudnak Foley üzeneteiről, csak szemet hunytak fölöttük. Ők maguk ugyan vitatják, hogy pontosan mennyit tudtak társuk viselt dolgairól, de könnyen a republikánus vezetők posztjaikba kerülhet a botrány. Ami azonban ennél is jobban aggaszthatja a konzervatívokat, hogy a hat hét múlva, novemberben esedékes képviselőházi választásokra is rányomja a bélyegét a pikáns levelek ügye.