Bush nemzeti egységkormányt szeretne Irakban

Vágólapra másolva!
Nemzeti egységkormány megalakítására, a régi sérelmeken való felülemelkedésre buzdította George Bush amerikai elnök kedden az irakiakat egy beszédében, amelyben azt is jelezte, hogy 2006 során további nehézségekkel kell számolni, de a haladást az iraki demokrácia ellenségei nem tartóztathatják fel.
Vágólapra másolva!

Az elnök amerikai veteránok előtt mondott beszédében figyelmeztette az irakiakat, hogy csak a kompromisszumok és a hatalom megosztásának útján teremthetik meg a nemzeti egységet és a tartós demokráciát, ellenkező esetben viszont az ország visszacsúszhat a zsarnokságba. Felszólította a síitákat, tegyenek engesztelő gesztusokat a szunnita kisebbség azon szervezeteinek, amelyek lemondanak az erőszak alkalmazásáról és vonják be őket a kormányalakítási tárgyalásokba. Hangsúlyozta, hogy a sikeres szabad társadalmak megoltalmazzák a kisebbségeket a többség zsarnokságától is.

Az elnök tavaly decemberben több beszédet is mondott Irakról, amelyben a korábbiaknál nyíltabban beszélt a nehézségekről. Az Ipsos közvélemény-kutató intézetnek az AP hírügynökség megbízásából készített felmérése szerint az amerikaiak 39 százaléka helyesli csupán az elnök iraki politikáját, két százalékkal kevesebben, mint december elején.

Bush elnök beszédében ismét leszögezte, hogy Amerikát a vérontással nem kényszeríthetik meghátrálásra, és nem éri be kevesebbel, mint a teljes győzelem. Hangoztatta, hogy az iraki küldetés támogatása a nézeteltérések dacára nem válhat a pártpolitika martalékává, felelősségteljes vitára van szükség, amikor amerikai katonák kockáztatják az életüket.

Az amerikaiak Bush elnök szerint különbséget tudnak tenni az őszinte kritika és a pártpolitikai indítékú bírálatok között, amelyek az iraki katonai fellépést a kőolajjal vagy Izraellel akarják megmagyarázni, és az amerikai nép félrevezetéséről szólnak. A választóknak az elnök szerint rá kell szorítaniuk képviselőiket arra, hogy a demokrácia hírét öregbítő vitát folytassanak, ne pedig olyat, amely az ellenség malmára hajtja a vizet.