Ketten is madárinfluenzában haltak meg Törökországban

Vágólapra másolva!
Két gyerek halt meg madárinfluenza miatt Törökországban. A testvérek - egy fiú és egy lány - a kelet-törökországi Vanban, egy kórházban hunytak el. Ez az első alkalom, hogy Ázsián kívül is halálos áldozatot szedett a betegség veszélyes, H5N1-es kórokozója. Egyes értesülések szerint még tíz beteget kezelnek madárinfluenza gyanújával Vanban.
Vágólapra másolva!

Meghalt Törökországban a madárinfluenza által fertőzött második beteg is, a korábban ugyanebben a betegségben kiszenvedett kamaszfiú nővére - jelentette csütörtökön a CNN-Türk hírtelevízió.

Mindketten a török-iráni határon fekvő Dogubeyazitból származnak. Két fiatalabb testvérükkel együtt a napokban szállították őket a kelet-törökországi Van egyetemi klinikájára, madárinfluenza gyanújával. Hivatalosan azonban csak szerda este erősítették meg, hogy valamennyien madárinfluenzával fertőződtek meg.

A kórház vezető orvosa szerdán televíziós sajtóértekezleten jelentette be, hogy a vasárnap elhunyt, 14 éves Mehmet Ali Kocyigit szervezetében a madárinfluenza H5N1-es vírusát mutatták ki. A fiú Fatma nevű lánytestvérénél szintén megállapították a betegséget. A kislány haláláról a CNN-Türk hírtelevízió számolt be csütörtök reggel.

Ezek az első esetek Délkelet-Ázsián és Kínán kívül, hogy emberéleteket követelt a madárinfluenza. A vani kórházban török médiajelentések szerint még tíz beteget kezelnek madárinfluenza-tünetekkel.

Előzőleg a török egészségügyi miniszter már elismerte, hogy mégis madárinfluenzában halt meg a parasztfiú és megfertőződött a súlyos kórral három hozzátartozója is. A minisztérium korábban azt állította, hogy a fiú halálának semmi köze a madárinfluenzához, a gyermek tüdőgyulladásban halt meg.

A madárinfluenza H5N1-es vírustörzse eddig 74 emberéletet szedett és 142 személyt fertőzött meg öt ázsiai országban.

David Nabarro, a madárinfluenza elleni küzdelem vezető ENSZ-koordinátora nyugtalanítónak nevezte a török fiú halálhírét, ám megjegyezte: a világszervezetnél arra számítanak, hogy a következő időben szórványosan jelentkeznek majd madárinfluenza okozta emberi megbetegedések olyan környezetben, ahol a betegség jelentős mértékben elterjedt a csirkék és más szárnyasok között. A török fiú halála kapcsán Nabarro közölte, ez még nem egy világméretű madárinfluenza-járvány kezdete: a világméretű járvány akkor kezdődne meg, ha a betegség emberről emberre terjedne tovább, tartósan és bizonyíthatóan.