Militánsoktól tartanak a palesztin választáson

Vágólapra másolva!
Elkezdődött a palesztin választási kampány. A január végére kiírt szavazáson komoly sikerre számíthat az Izrael és több más állam által is terroristának tekintett Hamász, míg a korrupcióval és tehetetlenséggel vádolt kormányzó Fatah joggal tart a kudarctól. A Fatah vezetője, Mahmúd Abbász a szavazás elhalasztásával fenyeget, ha Izrael nem hagyja szavani a kelet-jeruzsálemieket. Kritikusai szerint viszont csak az időt próbálja húzni.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a palesztin választási kampány, bár a január 25-re kiírt szavazás megtartása egyelőre bizonytalannak tűnik. Mahmúd Abbász palesztin elnök ugyanis azt fontolgatja, kezdeményezi a választások elhalasztását, ha Izrael nem engedi, hogy a kelet-jeruzsálemi palesztinok is leadhassák voksaikat.

Abbász szerint a kelet-jeruzsálemiek szavazásának szükségességében az összes palesztin politikai szervezet egyetért, kritikusai szerint viszont az elnök csak az időt szeretné húzni, hogy hátha mérséklődik a Hamász jelentette politikai fenyegetés. A szélsőséges szervezet indulása ugyanis komoly kihívást jelent Abbászéknak a tíz év után első palesztin általános választásokon, ezért az elnök még azt is megkockáztatja, hogy esetleg nem kapnak meg bizonyos segélyeket a halasztást elégedetlenül szemlélő nemzetközi közösségtől. Ráadásul a Fatah maga is megosztott, ezt jelzi, hogy egyik ifjúsági szervezete saját listával, külön indul a választáson.

A szavazás fontos próbakő a sokak által korruptnak és tehetetlennek tekintett Fatah számára, amely megnyerte az 1996-os - az eddigi első és egyetlen - palesztin parlamenti választásokat. Most azonban az Izrael és szövetségesei által terroristának tekintett Hamász a felmérések szerint akár a szavazatok harmadát is megszerezheti. Egyesek tartanak attól, hogy az izraeliek ellen számtalan merényletet szervező társaság is bejuthat a parlamentbe, mások ugyanakkor azzal érvelnek, hogy ha bevonódnak a politikai folyamatba, puhul majd a szélsőségesek álláspontja.

Elindult a kampány

Abbász és Fatah nevű mozgalma Arafat sírhelyénél indította kampányát. Az Arab-öböl menti országokat látogató Abbász helyett a kampányindító beszédet Nabil Sász kampányigazgató tartotta. "Harcolni fogunk a megszállás, a (ciszjordániai biztonsági) fal és a telepek ellen, és a térség helyzetének békés megoldásaként létrehozzuk a palesztin államot" - közölte, és megígérte, hogy fellépnek a korrupció ellen is.

A Hamász Gázában tartotta kampányindítóját a közel két éve, Izrael által megölt Ahmed Jaszin sejk, a szervezet alapítója házánál. Iszmáil Hanije a választási listája vezetője itt ígéretet tett arra, hogy a következő palesztin nemzetgyűlést "az Izraellel szembeni ellenállás védelmének fórumává" teszik. Hanije figyelmeztette a Fatahot: ne halassza el a választásokat, mert azzal "bizonytalanságot kelt a jövőt illetően". Közölte ugyanakkor azt is, hogy a választások időpontjáig - a palesztin nép érdekeit szem előtt tartva - tartózkodnak az Izrael elleni támadásoktól, jóllehet már nem tekintik magukra nézve kötelező erejűnek az izraeli-palesztin tűzszünetet.

Sokadik halasztás

A választásokon a 132 tagú parlament - a Palesztin Törvényhozó Tanács - összetételéről szavazhatnak a palesztinok. A január 28-ára kitűzött időpont már a sokadik halasztás eredménye, legutóbb 2005 júliusában tartották volna meg a szavazást, de akkor is elhalasztották arra hivatkozva, hogy az izraeli megszállás és a biztonsági helyzet nem teszi lehetővé megtartását. A két nagy riválison, a Hamászon és a Fatahon kívül számos kisebb-nagyobb politikai formáció és független jelöltek is indulnak a választáson.