Börtönből hirdet fegyverszünetet a kurd vezér

Vágólapra másolva!
Fegyverszünetet hirdetett Abdullah Öcalan. A Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezére szerint most kell leállítani a vérfürdőt, "mert talán ez az utolsó lehetőség". Abdullah Öcalan csütörtökön ügyvédjei útján tette közzé békefelhívását börtönéből. Szervezete két éve rúgta fel a legutóbbi tűzszünetet.
Vágólapra másolva!

Fegyverszünetre szólította fel híveit Abdullah Öcalan, a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet bebörtönzött vezetője. Szavait csütörtökön azok az ügyvédek hozták nyilvánosságra, akik időnként meglátogatják az Imrali börtönszigeten 1999 óta életfogytig tartó szabadságvesztését töltő szakadár vezért. Öcalan arra kérte a PKK tagjait, hogy szüntessék be a fegyveres harcot, mert különben "teljesen megsemmisítenek bennünket". Mint közölte, számára az új tűzszünet nem a gyengeség jele, azt reméli, hogy a török hatóságok ezt egyfajta lehetőségként fogják értékelni a török és a kurd nép közötti megbékélés szempontjából. "A jelenlegi szakaszban le kell állítani a vérfürdőt, és újabb esélyt kell adni a békének, mert talán ez az utolsó lehetőség".

A PKK a múltban már többször hirdetett fegyverszünetet, de ezeket a török hadsereg nem vette figyelembe. A katonaság eltökélt szándéka ugyanis, hogy a szervezet tagjait az utolsó emberig semlegesítsék. A PKK 1984-ben indított fegyveres harcot a török kormány ellen azzal a céllal, hogy autonómiát csikarjon ki Ankarától Anatólia többségében kurdok lakta délkeleti térségének. Öcalan - annak ellenére, hogy börtönben van, és hogy a PKK-n belül szakadás tapasztalható - továbbra is a törökországi kurd mozgalom vezéralakjának számít, és még mindig jelentős befolyása van a szakadár szervezetre.

A PKK-t a török kormányon kívül terrorista szervezetnek tartja az Európai Unió és az Egyesült Államok is. A szervezet 2004 júniusa óta - felrúgva egy ötéves fegyverszünetet - ismét aktivizálta magát, támadásai az utóbbi időben elszaporodtak. A szeparatisták idén eddig a török biztonsági szolgálatok és a hadsereg 78 tagját ölték meg, maga pedig 110 tagját vesztette el. A törökországi kurdok lázadásának kezdete óta eddig 37 ezren vesztették életüket az összecsapásokban és az erőszakos cselekményekben.