A naiv magyarokon viccelődtek Amerikában

Vágólapra másolva!
Az egyik legnépszerűbb amerikai show-műsorban is foglalkoztak Gyurcsány Ferenc hazugságos beszédével, és a műsorvezető arra a következtetésre jutott, hogy a magyarok nagyon naivan reagáltak a lelepleződésre. A magyar miniszterelnököt a műsorban horogkeresztes ruhában, fekete bőrű Hitlerként jelenítik meg.
Vágólapra másolva!

A magyarok naivitásán viccelődött az egyik legismertebb és legnézettebb amerikai show műsorvezetője, Jon Stewart. Szerinte nálunk még annyira fiatal a demokrácia, hogy az emberek hisznek a politikusoknak, ezért nagy csalódást okoz, amikor kiderül, hogy ők is hazudnak. Ezt egy rövid jelenettel is alátámasztotta: a felvételen egy amerikai és egy magyar fiatalember vacsorázik a tévé előtt - előbbi USA feliratú pulcsiban, utóbbi pedig népviseletben. A televízióból értesülnek róla, hogy az ország vezetője hazudott, mire a magyar abbahagyja az evést és egy késsel szíven szúrja magát, míg az amerikai eszik tovább, sőt a magyar ételét is megeszi. "Mert a magyarok még mindig idealisták, az amerikaiakat meg a pite érdekli" - teszi hozzá a showman.

Ezt megelőzően Stewart röviden vázolta a magyarországi helyzetet: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tavaszi választásokon még dübörgő gazdaságról beszélt, majd néhány hónappal később nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amiből kiderült, hogy a kormány megtévesztette az embereket. Kiemel egy idézetet Gyurcsánytól: "statisztikai trükkökkel lepleztük a gazdaság állapotát - félrevezettük az embereket". "Azt hittem, a közgazdaságtudomány erre való" - reagált erre Jon Stewart.

"A magyarok biztos megértették, hogy Mark Twain szavaival élve háromfajta hazugság létezik: hazugság, mocskos hazugság és a statisztika" - mondta a showman. "Vagy talán mégsem értették meg?" - folytatta, majd bejátszás következett a budapesti zavargásokról.

Aztán azon viccelődött Stewart, hogy ha a magyarok ennyire felháborodtak a miniszterelnök nyilvánosságra került beszédét hallva, mi lett volna, ha azt is látják, hogy Gyurcsány mit viselt, amikor a beszédet mondta. Majd megjelent egy fotó, melyen Gyurcsány Ferenc képét torzították el úgy, mintha színes bőrű Hitler lenne horogkeresztes egyenruhában (sötét bőrszín és nagy világos száj - a rabszolgaság idejéből származó sztereotip ábrázolás). "Oh, blackfaced Hitler, you make everything sound bad", vagyis, "Ó, fekete bőrű Hitler, a te szádból minden olyan rosszul hangzik" - mondta a showman.