Hiánycikk a diploma Szerbiában

Vágólapra másolva!
Több ezer idén végzett szerb fiatal várja egyetemi és főiskolai diplomáját, amelyet mindmáig azért nem sikerült kiállítani, mert egyetlen felsőoktatási intézményhez sem érkeztek meg az ehhez szükséges nyomtatványok - jelentette a belgrádi Vecernje Novosti.
Vágólapra másolva!
Fotó: Ballai Vince
Montenegrónak nincsenek alkotmámyos problémái

Egyelőre remény sincs rá, hogy az egyetemi és főiskolai tanulmányait sikeresen záró szerb fiatal belátható időn belül diplomájához juthat, mivel az országban exlex állapot uralkodik. A Montenegró májusi függetlenné válásával magára maradt, önálló állammá vált Szerbiának egyelőre nincs alkotmánya, s az alkotmányban meghatározott hivatalos neve és címere, amelynek szerepelnie kell a diplomákban.

A felsőoktatási intézményekben kitöltendő üres okmányokat biztosító Oktatási Minisztériumban fellelhető diplomákon még Szerbia és Montenegró neve szerepel, alatta az, hogy Szerbia, s a május 22-vel érvényét vesztett szerb címer.

A több mint négy hónapja tartó hiátusból azonban nem mindenki csinál gondot. Ne gyártsunk magunknak műproblémákat! - nyilatkozta a lapnak Marko Savic, a Belgrádi Egyetem építészeti karának dékánja, hozzátéve, hogy akiket a jelenlegi helyzet nagyon zavar, azok egy jó részének elég a személyi igazolványára néznie, hogy helyére tegye a dolgokat - azon ugyanis még mindig a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság neve áll.