Harminc évet kaptak a Cali-drogkartell főnökei

Vágólapra másolva!
Beismerték kedden bűnösségüket a világ egykoron leghatalmasabb drogcsempész hálózatát, a kolumbiai Cali-drogkartellt vezető Rodríguez-fivérek, akiket vádalku keretében harminc év börtönbüntetésre és csillagászati összegű bírságra ítélt egy amerikai szövetségi bíróság Miamiban.
Vágólapra másolva!

A 67 éves Gilberto Rodríguez Orejuela és 63 éves fivére, Miguel beismerő vallomást tett a bíróság előtt az amerikai hatóságokkal folytatott több hónapos alkudozás után. A drogkartellt vezető fivérek alighanem életük végéig börtönben maradnak: fejenként harminc év börtönbüntetéssel sújtotta őket a törvényszék. Az ítélet szerint a fivérek kötelesek 2,1 milliárd dollárt fizetni az Egyesült Államoknak a drogkereskedésből származó javaik terhére.

Cserébe a beismerő vallomásért a hatóságok eltekintenek attól, hogy felelősségre vonják az elítéltek hat rokonát, akiket az igazságszolgáltatás akadályoztatásával és pénzmosással gyanúsítottak. Környezetükből további 28 személy megtarthatja nem drogkereskedésből származó vagyonát, és lekerülhet arról a tiltólistáról, amely javaik befagyasztása mellett arról is rendelkezik, hogy nem léphetnek üzleti kapcsolatba amerikai cégekkel. A vádalku értelmében a testvérpárnak nem kell a jövőben együttműködnie a hatóságokkal semmilyen bűnügyi eljárás során.

A Cali-kartell a világ egyik legnagyobb kokaincsempész hálózatává nőtte ki magát, miután leáldozott a vele rivális Medellín-kartell szerencsecsillaga: az utóbbi bűncsoport darabjaira hullott szét, miután tagjait letartóztatták, vezetőjét, Pablo Escobart pedig 1993-ban lelőtték a kolumbiai rendőrséggel vívott összecsapásban.

A Cali-kartell egykoron az Egyesült Államokba csempészett kokain nyolcvan százalékát ellenőrizte. Becslések szerint 1970 óta 250 tonna ilyen kemény drogot szállítottak oda, az amerikai hatóságok több mint ötven tonna kokaint foglaltak le.

A Rodríguez Orejuela fivéreket 1995-ben már elítélték Kolumbiában, de 2003-ban Miamiban is vádat emeltek ellenük amiatt, hogy a börtönből tovább irányították drogbirodalmukat. A kolumbiai hatóságok 2004-ben, illetve 2005-ben adták ki Gilbertót és Miguelt az Egyesült Államoknak.