Gyurcsányról vitázik a francia baloldal

Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb francia baloldali politikus szerint Gyurcsány Ferencnek le kellett volna mondania, miután bevallotta, hogy hazudott. Ségolene Royal szavai, aki esélyes arra, hogy pártja jelöltje legyen a 2007-es elnökválasztáson, kritikákat váltottak ki párttársaiból.
Vágólapra másolva!

Az ellenzékben lévő francia Szocialista Párt (PS) vezető személyiségei között nézeteltérés alakult ki azon, hogy Ségolene Royal, a 2007-es elnökválasztásra jelenleg legesélyesebb baloldali elnökjelölt kijelentette: Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania. Erről a Libération című napilap számolt be csütörtökön.

A francia baloldal jelenleg legnépszerűbb politikusa az LCI francia hírtévének fejtette ki ebbéli nézeteit. A televízió azt kérdezte a politikustól, hogy ha egy szocialista kormányfő bevallja, hogy helyzetértékelésében és ígéreteiben hazudott, le kell-e mondania. Erre Royal így felelt: "Igen, úgy gondolom. Még akkor is, ha nem akarok a magyar ügyekbe beavatkozni, úgy gondolom, hogy a helyzet Magyarországon robbanásig feszült. A megmozdulás - amelyben elsősorban fiatalok vesznek részt - egyben a tisztelet megkövetelése is. Van egy közös pont a demokratikus országokban: az államnak az igazat kell hirdetnie, és a demokráciáknak pedig a tisztelet demokráciáinak kell lenniük".

A baloldali újság beszámolója szerint Pierre Moscovici, a PS nemzetközi ügyeiért felelős országos titkára nyilvánosan arra kérte párttársait, hogy mérsékeljék reakcióikat és mérjék fel egy esetleges lemondás következményeit, amikor Budapesten "ultranacionalista" megmozdulások zajlanak - egyúttal elítélte a magyar kormányfő "hihetetlen cinizmusát". A párt egy másik, meg nem nevezett vezetője pedig így reagált Royal szavaira: "Ha fiatalok utcára mennek, az szerinte csak jó lehet".