Foglyaikat használják autóbombának az iraki lázadók

Vágólapra másolva!
Már nemcsak önkéntesek hajtanak végre öngyilkos autóbombás merényleteket Irakban, a lázadók új módszerként autósokat hurcolnak el, az áldozat tudtán kívül pokolgépet szerelnek gépkocsijukba, majd a kívánt célpontnál távirányítóval működésbe hozzák a robbanószerkezetet - közölte csütörtökön a bagdadi védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Korábbi robbanás Bagdadban

"A hírszerző szolgálatoktól származó értesüléseink szerint a legutóbbi autóbombás merényleteknek, amelyeket ellenőrző pontok ellen vagy köztereken hajtottak végre, semmi köze nem volt a (hagyományos) terrorakciókhoz" - jelentette be közleményében a minisztérium.

A lázadók először is "elrabolnak egy gépkocsivezetőt a járművével együtt, ezután beszerelik a pokolgépet a gépkocsijába, amiről az illetőnek nincs tudomása, majd az elrabolt autóst szabadon engedik, de megfenyegetik, hogy csak egy bizonyos útvonalon haladhat". A felkelők követik a gépkocsit, és amikor a mit sem sejtő áldozat "elér egy ellenőrző ponthoz vagy egy közterülethez, illetve elhalad egy rendőrségi vagy katonai őrjárat mellett, a sofőrt követő terrorista bűnözők távirányítóval felrobbantják az autót".

Korábban amerikai tisztségviselők arról számoltak be, hogy a lázadók gyakran ragasztószalagokkal odaerősítik vagy odabilincselik az öngyilkos merénylő kezét a kormányhoz, vagy odakötözik lábát a gázpedálhoz, így biztosítva, hogy a sofőr ne hátrálhasson meg az utolsó pillanatban. Ilyen rögzített kéz- és lábmaradványokat többször találtak robbantások helyszínein.

Jóllehet az iraki felkelők leggyakrabban út mentén elrejtett pokolgépeket használnak, az öngyilkos autós merénylők az egyik leghatékonyabb fegyvereik, amelyekkel szándékuk szerint a lehető legtöbb áldozatot szedhetik és félelmet kelthetnek a lakosság körében.