Kaméleon-Gyurcsányról is írnak külföldön

Vágólapra másolva!
Részletes tudósításokat közöltek a budapesti eseményekről a világsajtóban, a fejleményekről azonban már nem csak a jelentősebb, illetve a térségbeli, hanem a távolabbi, kisebb lapok is beszámolnak. Van, ahol igazságtalanságok következtében meggazdagodott ifjúkommunistának, van, ahol kaméleon-kormányfőnek nevezik Gyurcsányt.
Vágólapra másolva!

Részletes tudósításokban számolnak be a külföldi híroldalak az újabb erőszakos fővárosi eseményekről. A BBC News honlapján tegnap dél óta már kivonatokat is közöl Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tüntetéseket kiváltó kiszivárogtatott beszédéből - a trágár részleteket is beleértve -, a CNN pedig helyszíni beszámolók küldésére kéri olvasóit.

A brit Guardian szerdán vezércikkben boncolgatja a budapesti eseményeket. Többek között Gyurcsány Ferenc és elődei politikájáról, a lakosság egyre nagyobb mértékű külföldi valutában való eladósodásáról és a válság felé sodródó magyar gazdaságról ír, amelynek okát abban keresi, hogy a Bokros-csomagot nem követték további reformok - az egészségügy, az oktatás és a kormányzat területén -, helyette "költségvetésrontó populista költekezés" kezdődött a Fidesz-kormány idején.

A brit lap Gyurcsány Ferencet "egy nem demokratikus rendszer igazságtalanságai miatt tehetős üzletemberré vált kommunista ifjúsági vezetőnek" nevezi, de Orbán Viktor is megkapja a magáét. Róla azt írják, "kevésbé homályos antikommunista múlttal rendelkezik, de magának is van egy dörzsölt stílusa". Mindkét politikus olyan európai demokráciában került magas pozícióba, ahol nem lenne szabad hagyni, hogy hazudjanak a vezetők és meg is ússzák, mert "a politikában, akárcsak a magánéletben, a becsületesség nemcsak hogy a legjobb, hanem egyenesen az egyetlen olyan politika, amely működőképes" - írja a Guardian.

A jelentős nemzetközi lapokon és hírügynökségeken kívül ugyanakkor kisebb külföldi lapok is beszámolnak a budapesti eseményekről. Az Irish Independent "Magnószalagon vallja be a bűvészkedést a kaméleon-kormányfő" címmel ír tüntetések okáról, a Canada.com a tiltakozások sorban harmadik éjjeléről, az al-Dzsazíra a kemény reformok mellett kitartó Gyurcsányról ír. Az indiai Mumbai Mirror idézi a kormányfő "leghosszabb és legsötétebb" éjszakáról szóló keddi szavait, a Christian Science Monitor szerint pedig "Zendülés teszteli Magyarország fiatal demokráciáját".

Több román lap szerint is intő jelzés a budapesti zendülés Románia számára, a szerb sajtó bőséges terjedelemben foglalkozik az eseményekkel, a belgrádi Danas pedig külön kis írást szentelt annak, hogy a tiltakozók között ott van az "ultranacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom" vezetője, illetve hogy Csurka István, az "ultranacionalista MIÉP" elnöke is szólt a demonstrálókhoz.

A cseh lapok Gyurcsány túlélési esélyeit latolgatják a kormányfői poszton, a konzervatív Lidové Noviny szerint várhatóan megtartja hatalmát, de hazugságai utolérik, és nevetségességó válik. A Hospodárské Noviny ugyanakkor Orbán Viktor ígérgetéseit is emlegeti. A lap szerint a magyarok haragja jogos, "rosszabb azonban, hogy nincs lehetőségük a választásra. Hinni akartak az ígéreteknek. Bárki fog is kormányozni, takarékoskodnia kell, ha azt akarja, hogy az ország megmeneküljön a csődtől."