Miénk az M0-híd nevéből csinált vicc poénja

Vágólapra másolva!
Jól jött ki a magyar Külügyminisztérium az M0-ás északi hídjának nevén viccelő amerikai humorista, Stephen Colbert tréfájából. Simonyi András washingtoni magyar nagykövet hivatalos minőségében élő adásban gratulált Colbertnek a híd nevéről indított szavazáson elért győzelméért, illetve átadott egy Colbert nevére kiállított magyar útlevelet is. Jelezte ugyanakkor, hogy Colbertnek folyékonyan kell beszélnie magyarul, ha ő akar lenni a névadó, illetve, hogy élő személyről nem lehet elnevezni a hidat a szabályok szerint.
Vágólapra másolva!

Jól jött ki a magyar Külügyminisztérium az M0-ás északi hídjának nevén viccelődő Stephen Colbert amerikai humorista tréfájából. Colbert néhány korábbi műsorában arra buzdította nézőit, hogy szavazzanak rá a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által indított nyílt internetes szavazáson. Colbert nagy hajrában megnyerte az első és a második fordulót is.

A humorista csütörtök esti műsorában közölte nézőivel, hogy nyert, az első fordulót például több mint 17 millió szavazattal vitte. Colbert meg is jegyezte, hogy ez 7 millióval több, mint Magyarország lakossága. Ezen kívül hosszan viccelődött azon, hogy legyőzte a szavazáson Chuck Norrist és Zrínyi Miklóst, akit korábban seggfejnek nevezett, de ezért később elnézést kért.

Ezután azonban váratlan fordulatot vett a műsor, melyben megjelent Simonyi András washingtoni magyar nagykövet. Miután Colbert-tel tisztázták, hogy Simonyi valóban Magyarország hivatalos amerikai nagykövete és hivatalos minőségében van jelen a műsorban, Simonyi egy mappát vett elő, amin a magyar címer volt látható.

A mappában a magyar állam hivatalos köszöntőlevele volt, amiben gratulált Colbert-nek a versenyben elért, hivatalosan is megerősített első helyéért. Colbert már ünnepeltette magát, a közönség tombolt, de Simonyi figyelmeztette, hogy két pont még hátra van, amiket Colbert-nek be kell tartania, hogy ő adhassa a híd nevét.

A két pont a következő volt: a humoristának folyékonyan kell beszélnie magyarul, amit Colbert a "Nicholas Zrinyí" és a "hid" szavak kimondásával rögtön demonstrált is. Simonyi azonban jelezte, hogy a szabályok értelmében Colbert-nek halottnak kell lennie, hiszen az eredeti kiírás szerint élő emberről nem nevezhetik el a hidat.

Az eddig folyamatosan ünneplő Colbert ezen kicsit meglepődött és ekkor átvette a kezdeményezést Simonyi. Átnyújtotta a Colbert nevére készített, a műsor felvételének tanúsága szerint hivatalos magyar útlevelet, illetve 10 ezer forintot, hogy legyen mit költenie Colbert-nek, ha Pesten jár, majd meghívta a humoristát Magyarországra, hogy kövesse a helyszínen a híd építésének alakulását. "Jöjjön el Budapestre, ez most Európa legmenőbb városa" - mondta.