Jimmy Carter London politikáját bírálja

Vágólapra másolva!
Az amerikai politika "szolgalelkű" támogatásával vádolta a brit kormányt Jimmy Carter volt amerikai elnök. Carter a BBC tévé Newsnight című, késő esténként jelentkező politikai hírmagazinjának csütörtök esti műsorában mondott amerikai politikus szájából szokatlanul élesen hangzó kritikát London politikájáról.
Vágólapra másolva!

A 81 éves egykori elnök szerint Tony Blair brit kormányfő "jó ember" ugyan, ám "bölcsebben is használhatta volna" George Bush jelenlegi elnökre gyakorolt befolyását. A veterán amerikai politikus kijelentette: komoly csalódással szemléli azt a "szolgalelkűséget", amellyel a brit kormány viszonyul a Washingtonban elkövetett "számos súlyos hibához". Carter szerint a Fehér Ház "nem tudott olyan radikális vagy rosszul átgondolt politikával előállni, amelyet Nagy-Britannia kormánya ne vett volna át automatikusan, befolyása gyakorlása nélkül".

A Nobel-békedíjas volt amerikai elnök szerint ez érvényes a közel-keleti békefolyamatra, a libanoni-izraeli háborúra, vagy "a terrorizmus elleni háború meggondolatlan feladására az iraki háború kedvéért". Hozzátette: nem érződik a brit egyet nem értésnek a Fehér Ház politikájára gyakorolt korrekciós hatása, jóllehet London korábban nagyon erősen hallatta hangját a közös politika alakításában.

Az 1997 óta hatalmon lévő, az iraki háború és az azt követő sorozatos belpolitikai botrányok miatt azonban most már igen népszerűtlen Blairre hosszú ideje erőteljes nyomás nehezedik saját pártján belül is távozási menetrendjének felfedése, sőt mielőbbi lemondása végett.

Blair a Munkáspárton belül fellángoló legújabb vita hatására a múlt héten bejelentette: a szeptember végén esedékes idei éves Labour-kongresszus lesz az utolsó, amelyen pártvezérként és miniszterelnökként részt vesz, vagyis egy éven belül lemond.