Vágólapra másolva!
Több tízezer gyerek elrablása miatt perelte be a dubaji emírt egy amerikai ügyvédi iroda. Az emír és fivére tevezsokénak rabolta el a gyerekeket, jellemzően szegény országokból. Az emír lelkén a vádak szerint 30 ezer kiskorú elrablása szárad.
Vágólapra másolva!

Eljárás indult helyi idő szerint szerdán az Egyesült Államokban a dubaji emír és annak fivére ellen azzal a váddal, hogy a két arab sejk évtizedeken át több tízezer gyereket szakított el a családjától, és zsokéként dolgoztatta őket teveversenyeken. A Mohammed ibn Rasíd al-Maktúm sejk - az Egyesült Arab Emírségek alelnöke - és fivére elleni vádat a rabszolgaságot és a gyerekmunkát tiltó nemzetközi egyezményekre alapozta az eljárást kezdeményező amerikai ügyvédi iroda.

Az áldozatok - 30 év leforgása alatt összesen mintegy 30 ezer kiskorú - szudáni, bangladesi és más dél-ázsiai országból származó gyerekek voltak, akadt közöttük, akit kétéves korában szakítottak el a családjától. A gyerekek némelyikének szervezetébe hormont injekcióztak, hogy ne nőjenek meg, volt, amelyiküket éheztették, hogy minél kisebb maradjon a súlya, s olyan is volt, akit megerőszakoltak. A két sejket Miamiban perelték be, mert Floridában van ingatlanuk (egy ranch az állam középső részén).

Gyerekek zsokéként való alkalmazását elvileg 1993 óta törvény tiltja az Egyesült Arab Emírségekben, de a tilalmat gyakran megkerülik gazdag sejkek, akik teveversenyeket szerveznek a maguk szórakoztatására.