Lehurrogták Blairt a szakszervezetisek

Vágólapra másolva!
Közbekiabálások, tiltakozó plakátok zavarták meg Tony Blair brit miniszterelnök beszédét, amelyet a brit szakszervezeti szövetség konferenciáján mondott. Blair körül forr a levegő az utóbbi napokban, mióta egyre többen követelik távozását, elsősorban elhibázottnak tartott külpolitikája miatt
Vágólapra másolva!

Példátlanul ellenséges fogadtatásban részesült a munkáspárti brit kormányfő kedd délután, a brit szakszervezeti szövetség (TUC) brightoni kongresszusán, amelynek számos küldötte látványos demonstrációval követelte Tony Blair lemondását. A kormányfő felszólalásában hangsúlyos említést tett a kelet-európai munkavállalók gazdasági hasznáról, ám sokszor igen rossz foglalkoztatási körülményeiről is. Blair, aki a napokban egyértelművé tette, hogy egy éven belül távozik posztjáról, miniszterelnöki minőségében utoljára vett részt és szólalt fel a Labourrel egykor szoros szövetségben működő TUC éves kongresszusán.

Ahogy szólásra emelkedett, több tucatnyi küldött "Go" - Mondj le - feliratú transzparenseket emelt magasba. A plakátokon a "Go" szó "o" betűjének közepét jelképes vérfolt töltötte ki, egyértelmű utalással arra az iraki háborúban való brit részvételre, amelyet a szakszervezeti mozgalom élesen ellenzett. Más táblákon a közszféra, főleg az egészségügy egyes szolgáltatásainak kiszervezése - a TUC értelmezése szerint privatizációja - elleni tiltakozó jelszavak voltak olvashatók. Blair beszédének első mondatai után az egyik legnagyobb brit ágazati szakszervezet, a közlekedési dolgozókat tömörítő RMT képviselői kivonultak a teremből, és a kormányfőt fogadó tapsba a bennmaradók részéről is jól hallható füttyszó és bekiabálások vegyültek.

Ugyancsak tiltakozó bekiabálások hangzottak fel, amikor a kormányfő arról szólt, hogy Nagy-Britanniának büszkének kell lennie arra, amit Irakban és Afganisztánban tesz. Ezen a ponton a felszólalás gyakorlatilag szócsatává fajult a miniszterelnök és a hallgatóságban helyet foglaló tiltakozók között. Blair igen indulatosan felszólította a bekiabálókat, hogy a demokratikus vita jegyében először hallgassák meg az ő érveit, és utána fejtsék ki a véleményüket.

A Blair távozása körüli vita a múlt héten mérgesedett el igazán, az Economist nevű tekintélyes brit hetilap egyenesen úgy fogalmazott, ez volt a brit kormányfő legrosszabb hete, mióta hivatalba lépett. Egyre többen sürgetik ugyanis pártján belül, hogy távozzon a miniszterelnöki posztról. Tavaly már ígéretet tett erre, de konkrét időpontot akkor nem mondott. Most a viharos hét lezárásaként jelezte, egy év múlva már nem lesz hivatalában. Utóda várhatóan Gordon Brown pénzügyminiszter lesz.

Tony Blair népszerűsége rohamosan csökkent az egyre nagyobb kudarccal fenyegető iraki beavatkozás miatt, a tavasszal elbukott helyhatósági választások pedig beindították ellene a szervezkedést. A Munkáspárt népszerűségét azóta sem sikerült helyreállítani, a felmérések szerint a konzervatívok népszerűbbek a brit lakosság körében, ráadásul a Munkáspárt népszerűsége 25 éve nem látott mélypontra zuhant. Legutóbb a libanoni-izraeli konfliktus kapcsán lázadt fel ellene több párttársa, akik kifogásolták, hogy nem szólított fel azonnali tűzszünetre.

[origo]/MTI